Lepa vest za buduće roditelje: Srbija najavila više besplatnih pokušaja vantelesne oplodnje

Najavljeno je i pomeranje starosne granice za žene.

Vlada Srbije odlučila je da dodatnim ulaganjima pomogne parovima koji ne mogu da dobiju potomstvo tako što će od sada biti više besplatnih pokušaja vantelesne oplodnje, a najavljeno je ipomeranje starosne granice za žene, rekla je za “Kurir” ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka navodi da će tokom ove godine biti više zasedanja u vladi kako bi se donela najbolja odluka o besplatnim pokušajima vantelesne oplodnje.

– U ovoj godini nastojimo da dođemo do najboljeg rešenja, tačnije odluke koja će biti u skladu sa našim mogućnostima, a u što boljem interesu za građane. Težimo povećanju broja pokušaja vantelesne oplodnje koja je mnogim parovima jedini način da se ostvare kao roditelji – rekla je minsitarka ističući da će novi pokušaji biti o trošku države kao i dosadašnja tri.

Vantelesna oplodnja, epruveta, projekat Hoću bebu

Foto: UNS

O povećanju broja pokušaja i pomeranju starosne granice nezahvalno je sada govoriti, jer, kako je naglasila, ta procena vršiće se u dogovoru sa lekarima.

Da li će starosna granica biti povećana sa sadašnje 42 godine na 45 ili 50 još nije utvrđeno i biće odlučeno kada se čuju mišljenja lekara, napominje Đukić Dejanović.

Ona dodaje da veliki broj gradova i opština samostalno povećavaju broj pokušaja, a izlaze u susret i ženama starijim od 42 godine, navodeći primer Beograda koji je odlučio da finansira i četvrti pokušaj i to za žene do 45. godine.

Đukić Dejanović smatra da Srbija i u ovim rešenjima treba da teži evropskim standardima.

Preuzeto: Telegraf.rs/Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply