Sastojci:
- 4 krastavca
- 200 ml grčkog jogurta
- 250 ml vode
- 1 čen belog luka
- 1 svežanj kopara
- 4 komada mladog luka
- 1 limun
- 2 kašike maslinovog ulja
- 100 g oraha
- 1 zvezdasti anis
- 2 kašike meda
- so
- sveže mleveni crni biber
Priprema:
Operite krastavce i odsecite im krajeve, zatim 2 krastavca narendajte, a druga 2 naseckajte na sitne kockice. Sve zajedno izmešajte u činiji. Ulijte med u malu posudu i dodajte zvezdasti anis. Kratko zagrevajte na laganoj vatri da med upije arome zvezdastog anisa, pa uklonite zvezdasti anis, potom aromatizovani med prelijte preko krastavaca.
Sitno naseckajte beli luk i dodajte krastavcima, zajedno sa sokom i koricom jednog limuna. Sitno naseckajte mladi luk, kopar i orahe, s tim da orahe pre toga možete i da tostirate za jaču aromu. Dodajte u činiju sa krastavcima. Dodajte grčki jogurt, sve dobro izmešajte i posolite i pobiberite prema ukusu.
Dodajte vodu i maslinovo ulje. Dobro izmešajte i držite u frižideru 3 sata da se dobro ohladi i svi ukusi prožmu. Čorbu možete da poslužite sa ledom da bude još hladnija i više osvežavajuća.
PRIJATNO!