Precizno rečeno, ljudi sa genetskom varijacijom FGF21 imaju predispoziciju da imaju manje telesne masnoće od drugih, nedavno su otkrili istraživači Univerziteta Kopenhagen. Međjutim, ranije je upravo za tu genetsku varijaciju utvrđeno da je jedan od faktora koji doprinose da neki ljudi posebno žude za slatkišima. Ovaj rezultat je iznenadio i same istraživače sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kopenhagenu, pošto je, po njihovim rečima “donekle začuđujuće da ljudi koji jedu više slatkiša imaju manje telesne masnoće. Ali, važno je imati u vidu da je to samo jedan delić slagalice koja opisuje povezanost između ishrane, unosa šećera i rizika od gojaznosti i dijabetesa”, izjavio je profesor Nils Garup, jedan od autora ovog istraživanja.
Međutim, treba znati da je ovo istraživanje pokazalo i da nisu svi efekti povezani sa ovom genetskom varijacijom pozitivni, pošto je ova genetska varijacija povezana i sa blago povišenim krvni pritiskom i većom količinom sala oko struka nego na butinama – takozvanim “oblikom jabuke”. Utvrđeno je takođe da oko 20% evropskog stanovništva ima ovu genetsku predospoziciju.
Preuzeto: Zdravahrana.com