Lutein, supstanca kojom je uglavnom bogato zeleno lisnato povrće, izgleda da usporava starenje mozga i poboljšava funkcionisanje nerava u srednjem životnom dobu.
Lutein je prirodni karotinoid. Organizam ne može sam da ga proizvede, pa se mora uneti hranom. On se nagomilava u nervnim tkivima, ali takođe i oku – a to je činjenica koja omogućava istraživačima da izmere količine luteina u organizmu neinvazivnim metodama.
Istraživači Univerziteta Ilinois obavili su istraživanje na 60 ispitanika od 25 do 45 godina, i utvrdili da one osobe koje imaju viši nivo luteina u krvi imaju nervni sistem i reakcije koje više liče na one kod mlađih osoba nego kod njihovih vršnjaka. Konkretno, istraživači su se fokusirali na sposobnost svesne pažnje, koja je bila bolja kod osoba sa višim nivoima luteina.
Poznato je da kod starijih osoba kognitivne funkcije, uključujući i pažnju, opadaju. Međutim, neka istraživanja su pokazala da taj proces može da započne ranije nego što se očekuje – nekad čak i u tridesetim godinama! Mnoga dosadašnja istraživanja su se fokusirala na starije, kod kojih je to opadanje već počelo. Ali, ovo istraživanje na Univerzitetu Ilinois se usmerilo na ispitanike srednjih godina – i utvrdilo da postoji primetna razlika u funkcionisanju nervnog sistema između onih koji imaju visoke nivoe luteina u krvi i one koji imaju niske nivoe.
Luteinom su bogati, na primer, spanać i kelj, koji se i inače preporučuju kao zdrave namirnice. Ali, značajne količine luteina sadrže i avokado i jaja.
Dakle, zeleno lisnato povrće, avokado i jaja su namirnice koje treba ozbiljno uzeti u obzir kao prirodnu prevenciju protiv promena na nervnom sistemu koje se razvijaju sa starenjem.
Preuzeto: Zdravahrana.com