Search
Close this search box.

MAGIČNO VOĆE: 5 razloga zašto treba da jedete mango!?

Mango je tropsko voće ovalnog oblika, veličine grejpa. Boja varira od žute i zelene do crveno-zelene, u zavisnosti od sorte. Mango raste samo u toplim klimama. Potiče iz južne Azije, ali sada se uzgaja i u drugim sunčanim zemljama, uključujući Sjedinjene Države, Meksiko i Karibe.

Mango sadrži grupu vitamina B (B1, B2, B5, B6, B9), vitamine A, E, C i D, minerale – cink, mangan, gvožđe i fosfor. Drugo, odličan je antioksidans i proizvod sa visokim vlaknima.Kako jesti mango?Prednosti manga za varenje

Pošto mango sadrži puno vlakana, dobro deluje na želudac i creva. Redovna upotreba ploda ubrzava metabolizam i eliminiše hroničnu opstipaciju.Mango za mršavljenje

Zbog svog niskog kalorijskog sadržaja i visokog sadržaja vlakana, mango je veoma hranljiv. Zbog toga je odlično da ga uvedu u ishranu oni koji žele da smršaju. Pored toga, mango ima blagotvoran uticaj na funkcionisanje stomaka, što je takođe važno za gubitak kilograma.     

Kalorični sadržaj manga: 67 kcal na 100 g proizvoda.

Dijeta

dijetaFoto: ProfimediaKod depresije

Mango je takođe koristan za slezinu i dugu depresiju. Ovo voće sadrži biljne endorfine – supstance koje poboljšavaju raspoloženje, pa je svojevrsni antidepresiv koji ublažava nervnu napetost. Takođe je ovo voće dobar afrodizijak koji podjednako deluje i na muškarce i na žene.Mango za lepotu i mladost

Ovo je voće idealan izbor za one koji brinu o svojoj lepoti i mladosti! Mango sadrži vitamine A i C koji učestvuju u stvaranju kolagena – proteina koji obezbeđuje elastičnost kože.

Imajte na umu da je vrlo efikasno napraviti domaće maske za lice od pulpe manga. Vitamini i minerali koji se nalaze u mangu takođe su važni za zdravlje i lepotu kose.Sveži ili osušeni mango

Osušeni mango može biti pogodna alternativa svežim. Ali imajte na umu da ima više šećera i, prema tome, kalorija. Ima oko 350 kalorija na 100 g proizvoda, dok je u svežem voću 67 kalorija. Međutim, sušeni mango takođe ima dobar nivo vlakana, ali ga treba jesti umereno.

Preuzeto: telegraf.rs

Tagovi:
Pročitajte još: