Raznovrsna ishrana majke utiče na kvalitet ishrane deteta u kasnijem periodu života.
NA formiranje čula ukusa presudan uticaj ima majčino mleko. Receptori ukusa, izuzetno važnog za svaku osobu, formiraju se između drugog i petog meseca kada većina beba sisa. To je, ujedno, prelomni momenat za kasniji odabir omiljenje hrane, ističu naučnici iz Filadelfije.
Raznovrsna ishrana majke utiče na kvalitet ishrane deteta u kasnijem periodu života. Bebe koje su se hranile gorkasto kiselom mlečnom formulom, slične ukuse vole i u adolescentnom dobu. Međutim, one koje su ovaj ukus prvi put osetile sa navršenih šest meseci, nisu htele uopšte da je konzumiraju. Stručnjaci zbog toga naglašavaju da majke treba svoju ishranu da obogate voćem i povrćem, jer će bebine čulne kvržice na jeziku spontano prihvatiti ovaj ukus. Kada ga prihvate, kasnije će rado jesti i voće i povrće. Ukoliko majčina ishrana nije raznolika i ukus mleka će biti jednoličan, što može negativno da utiče na dete, odnosno njegov loš odabir hrane u kasnijem životu.
Foto: Depositphotos
Preuzeto: novosti.rs