Malina je zaista domaći specijalitet, jer je, verovali ili ne, Srbija druga u svetu po proizvodnji ovog izuzetno zdravog voća.
Malina je veoma bogata antioksidansima, znatno bogatija i od jagode i od kivija! Antocijani koje ona sadrži, koji joj daju divnu crvenu boju, predstavljaju materije koje, pored svog antioksidantnog dejstva, deluju i protiv bakterija i gljivica.
Malina ima značajno preventivno dejstvo protiv nastanka tumora, jer se pokazalo da sadrži nekoliko materija koje sprečavaju delovanje nekih enzima značajnih za rast tumora.
U narodnoj medicini, malina se koristi za ublažavanje reumatičnih bolova, smanjenje velike količine želudačne kiseline, a preporučuje se i protiv bronhitisa, bolesti mokraćnih puteve i bolesti jetre.
Veliko bogatstvo biljnih vlakana čini malinu odličnom za poboljšanje rada creva, a poznato je i da biljna vlakna usporavaju apsorpciju šećera i holesterola u krv, pa tako malina može pomoći regulaciji šećera, kao i holesterola u krvi.
Naročito je bogata vitaminom C, a sadrži i vitamine B grupe i vitamin A, dok ostalih vitamina i minerala ima u manjim količinama.
Preuzeto: Zdravahrana.com