fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Malina ublažava reumatične bolove

Malina sadarži vitamine C i E, bojene materije, tanine i flavonoide. U plodu se nalazi više sastojaka
od kojih se izdvajaju šećeri (glukoza, fruktoza, saharoza), organske kiseline
(jabučna, limunska, salicilna, elaginska i dr.), etarsko ulje, bojene i taninske materije,
vitamine C i E i dr.

Višegodišnji žbun sa uspravnim, zeljastim stablom. Listovi složeni od 3-7 listića, dlakavi. Cvetovi beli sa dugačkim cvetnim drškama, sakupljeni na vrhovima grana ili u pazuhu listova u grozdaste cvasti. Plodovi su mnogobrojne koštunice koje su spojene razraslom, sočnom cvetnom ložom crvene, ređe žute boje.


maline_zbun

Malina je veoma bogata antioksidansima, znatno bogatija i od jagode i od kivija! Antocijani koje ona sadrži, koji joj daju divnu crvenu boju, predstavljaju materije koje, pored svog antioksidantnog dejstva, deluju i protiv bakterija i gljivica. 
Malina se takođe, koristi i za ublažavanje reumatičnih bolova, smanjenje velike količine želudačne kiseline, a preporučuje se i protiv bronhitisa, bolesti mokraćnih puteve i bolesti jetre.
Veliko bogatstvo biljnih vlakana čini malinu odličnom za poboljšanje rada creva, a poznato je i da biljna vlakna usporavaju apsorpciju šećera i holesterola u krv, pa tako malina može pomoći regulaciji šećera, kao i holesterola u krvi.

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: