Na nedavno održanoj američkoj konferenciji o prevenciji metaboličkih poremećaja i dijabetesa, prezentovana su četiri rada koja ukazuju da mango poseduje određena preventivna svojstva.
Donedavno je mango kod nas bio egzotična voćka koju smo znali uglavnom po imenu. Međutim, u poslednje vreme može se naći u većini bolje snabdevenih super- i megamarketa. Meso mu je žute boje, sočan je i izrazito slatkog ukusa, pa možda malo iznenađujuće zvuči da može da pomogne u kontroli nivoa šećera u krvi. Međutim, mango sadrži supstance po imenu galička kiselina, galoil-glikozide i galotanin, koje, kad se ova voćka konzumira redovno, mogu da uvećaju njeno antiinflamatorno dejstvo – to je utvrdio tim istraživača sa Fakulteta za nutriconizam A & M Univerziteta Teksas.
Istraživači istog univerziteta utvrdili su da nakon 6 nedelja svakodnevne konzumacije mangoa kod mršavih pacijenata došlo do sniženja krvnog pritiska. Kod gojaznih pacijenata, konzumacija manga je pomogla da se održi dugoročna homeostaza (stabilan nivo) šećera u krvi. Ova istraživanja su, zapravo, išlo tragom jednog ranijeg istraživanja, sprovedenog na Državnom univerzitetu Oklahome, koje je utvrdilo da konzumacija manga može da snizi nivo glukoze u krvi kod gojaznih odraslih. U tom eksperimentu, ispitanici su tokom 12 nedelja konzumirali po 10 grama smrznutog i osušenog manga. Na kraju proučavanja su pacijenti imali niže nivoe šećera u krvi. Kod muškaraca je takođe došlo i do smanjenja obima struka.
“Verujemo da ovo istraživanje ukazuje da mango može biti dobar izbor u ishrani gojaznih pojedinaca koji će im pomoći da snize nivo šećera u krvi. Ali, tek treba da otkrijemo koje komponente i mehanizmi su zaslužni za to”, objasnila je vođa tog istraživanja, Edralin Lukas.
Preuzeto: Zdravahrana.com