Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Mango, zdravi delikates

Redovna konzumacija manga popravlja sastav crevne flore, što može pomoći u borbi protiv gojaznosti i dijabetesa, pokazalo je jedno novo istraživanje.

Mango jeste egzotična voćka, ali ga danas ima u supermarketima i bolje snabdevenim piljarama i kod nas. Ova voćka, koja se smatra pravim delikatesom, neobično pozitivno utiče na crevnu floru, tako što sprečava gubitak korisnih bakterija, utvrdili su na Državnom univerzitetu Oklahome. Poremećaj crevne flore, ili disbioza, igra značajnu ulogu u nastanku gojaznost i komplikacija povezanih sa njom, kao što je dijabetes tip 2. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Nutrition.
Mango sadrži 20 raznih minerala i vitamina – jedna šolja, na primer, sadrži 100% preporučene dnevne doze (pdd) vitamina C, 35% pdd vitamina A i 12 % pdd biljnih vlakana. Mango sadrži određene biljne hemikalije koje razlažu masti, pa su neka prethodna istraživanja pokazala da ova voćka pomaže održanju normalne telesne težine, održanju stabilnih nivoa šećera u krvi i ima imunomodulatorna svojstva.  
Konkretno, što se tiče istraživanja koje smo pomenuli, šolja svežeg manga, koja je davana miševima čija je crevna flora bila poremećena usled preterano masne ishrane, sprečila je gubitak raznih korisnih sojeva bakterija, između ostalih Bifidobacteria i Akkermansia. A upravo se nedostatak ove dve vrste bakterija povezuje sa gojaznošću i njenim komplikacijama, kao što je dijabetes.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: