Treća po redu “Krofnijada” održana je u Deronjama u subotu, 16. juna, u organizaciji Udruženja žena “Zlatne niti”. Pored domaćina, učesnice ove manifestacije bile su žene iz Tovariševa, Bačke Palanke, Kruščića, Karavukova, Novog Sada.
“Krofnijada” je privukla veliki broj meštana, a priliku da uživa u tradicionalnoj poslastici imala je i grupa penzionera iz Novog Sada koja je tokom organizovanog izleta u Deronjama obišla i ovu sada već tradicionalnu manifestaciju. Za njih su vredne Deronjčanke spremile svoj najbolji proizvod – krofne.
– Volimo svoju Srbiju i Vojvodini i zato smo ovde, želeli smo da vidimo Deronje i veoma smo ushićeni i radosni, divno smo dočekani i zaista smo imali šta da vidimo – kaže Milka Basta iz Novog Sada.
Osim posetilaca i sami učesnici su istakli zadovoljstvo što imaju priliku da budu deo ovakvog događaja, kaže predstavnica organizatora Božana Mijin.
– Na trećoj “Krofnijadi” imamo jedanaest učesnika i prezadovoljni smo odzivom. Pomogli su nam ljudi iz sela u organizaciji i srećni smo imamo njihovu podršku da ovu manifestaciju održimo – istakla je Mijin.
Dobro raspoloženje je bilo prisutno kod stola na kome je krofne spremala grupa mladih Deronjčana.
– Mi inače ne propuštamo nijedno takmičenje, bilo da je reč o paprikašu ili nečem drugom. Imamo dosta iskustva u pravljenju testa, a sada smo želeli da se oprobamo i u spremanju krofni što smo naučili uglavnom od naših majki. Imamo dobar recept sa jednim sastojkom koji ne želimo da otrijemo – kaže Milan Pajić.
Podeljene su prigodne nagrade učesnicima koji su spremili najbolje krofne o čemu je odlučivao stručni žiri u kome su bile iskusne domaćice iz Deronja.
Prvo mesto osvojile su Karavukovčanke iz udruženja žena “Koštana”, dok je drugo i treće mesto pripalo predstavnicima domaćina.
– Mi krofne pečemo sa malo masti da bi dobile lepšu boju, ako se peku samo na ulju budu blede. Krofne treba da imaju beli venac i da ne budu teške, već da budu lagane – ističe članica pobedničke ekipe Ljubinka Stojević.
U Deronjama kažu da svaka prava domaćica mora da zna da spremi krofne. Treće mesto koje je osvojio Vladimir Bajić sa svojom ekipom učenika kulinarske škole, potvrda je da se i muškarci podjednako dobro snalaze sa testom i oklagijom.
– Prošle godine sam prvi put učestvovao. Najviše dolazimo zbog druženja, ali neka nagrada ne bi loše došla. Za krofne treba dobro ulje, dobra vatra, da se dobro umese, dva prsta debljine testo – kaže Vladimir.
Krofne sa prilozima ili bez prodavane su i deljene besplatno, a da uživanje u ovoj poslastici dobije pravi “deronjski” štimung pobrinuli su se tamburaši.
Izvor: Radio Odžaci