Ishrana koja sadrži više glutena povezana je sa manjim rizikom od dijabetesa tip 2, saopšteno je na naučnom skupu o epidemiologiji i prevenciji Američkog udruženja za srce (AHA).
Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i ovsu i on daje hlebu i pecivima elastičnost tokom mešenja, a krckavu teksturu gotovim proizvodima. Samo mali procenat ljudi ne podnosi gluten; radi se onim sa preosetljivošću na gluten ili celijakijom. Pa ipak je bezglutenska ishrana postala popularna i među ljudima koji nemaju ove zdravstvene probleme, iako ne postoje dokazi da bi im takva ishrana mogla doneti dugoročne zdravstvene dobrobiti.
U opsežnom istraživanju katedre za ishranu Univerziteta Harvard pokazalo se da su učesnici ispitivanja koji su jeli manje glutena istovremeno konzumirali i manje vlakana žitarica, koje su poznate kao zaštitni faktor protiv razvoja dijabetesa tip 2. Istraživanje je bilo impresivnih razmera, obuhvatilo je 4,24 miliona ljudi koji su praćeni u periodu od 9 godina. U krajnjem rezultatu se pokazalo da je grupa od 20% onih koji su konzumirali najviše glutena imala 13% manji rizik da dobiju dijabetes tip 2 u odnosu na one sa najmanjim dnevnim unosom glutena.
Da ne bude nesporazuma, istraživači su hteli da ispitaju kako smanjenje glutena u ishrani utiče na zdrave ljude, koji nemaju nikakvih medicinskih razloga da izbegavaju gluten. “Namirnice bez glutena često imaju manje biljnih vlakana i drugih mikronutrijenata, što ih čini manje hranljivim, a često su i skuplje”, prokomentarisao je rezultate dr Geng Žong, sa Katedre za ishranu Univerziteta Harvard i dodao: “Zato ljudi koji nemaju celijakiju treba da razmisle da li je za njih zaista korisno da smanje gluten u ishrani, zato što time smanjuju i pozitivan uticaj na prevenciju hroničnih bolesti, pogotovo dijabetes.”
Važna napomena
Ako hoćete da proverite da li ste zaista osetljivi na gluten, obratite se svom lekaru. Postoje potpuno pouzdani medicinski testovi koji to mogu da utvrde, tako da nakon njih možete da budete potpuno sigurni. Takozvana kvantna dijagnostika i razne alternativne metode za određivanje osetljivosti na namirnice mogu da daju određene indicije u tom pogledu, ali se u celini ne mogu smatrati pouzdanim.
Preuzeto: Zdravahrana.com