Manje lekova protiv prehlade – manje hitnih slučajeva

Novo američko istraživanje pokazalo da je povlačenje određenih lekova protiv prehlade sa tržišta dobar potez, s obzirom da se smanjio broj dece koja, usled neželjenih posledica leka, posećuju urgentni centar.

Pojava prehlade kod dece u Americi znatno se smanjila od 2007. godine kada je farmaceutska industrija rešila da povuče iz prodaje lekove protiv kijavice i kašlja namenjene ovom uzrastu, kao i od trenutka kada su uvedene promene u obeležavanju lekova 2008. godine (sa istaknutom naznakom da lekovi nisu namenjeni deci mlađoj od četiri godine).

“Primetili smo da je kod dece ispod dve godine smanjen broj neželjenih posledica lekova protiv prehlade za jedan na svakih 25 slučajeva, a kod dece između dve i tri godine došlo je do umanjenja za jedno dete na svakih 10”, izjavio je dr Li Hamilton, autor studije koja je 11. novembra 2013. godine objavljena u magazinu “Pediatrics”.

Farmaceutska industrija povukla je iz prodaje ovakve lekove nakon što je uzela u obzir činjenicu da oni uzrokuju veliki broj hitnih slučajeva, nekada čak i sa smrtnim ishodom. Takođe, proizvođači lekova su tada rešili i da stave naznaku na ambalaži koja jasno govori da lekovi nisu namenjeni deci ispod četiri godine.

Kako bi došao do saznanja da li ovaj postupak pozitivno deluje na pomenute probleme, Hamilton je sa svojim kolegama uporedio statističke podatke poseta prouzrokovanih neželjenim dejstvima leka iz perioda pre i nakon uvođenja promena.

Kod dece ispod dve godine procenat hitnih slučajeva uzrokovanih lekovima protiv kijanja i kašlja iznosio je 4,1 procenat, dok je taj broj nakon uvođenja promena smanjen na 2,4 procenta. Kod dece između dve i tri godine promenjen je sa 9,5 na 6,5 procenata.

Tim je takođe hteo da shvati zašto i dalje postoje deca koja se bore sa istim problemima, saznavši tako da je glavni razlog konzumacija lekova bez nadzora – grupi dece ispod dve godine ovaj broj iznosi 64 procenta, dok je kod onih između dve i tri godine 89 procenata.

“Lekovi znaju da budu veoma opasni, posebno kod male dece. Najviši broj neželjenih događaja je među dvogodišnjom i trogodišnjom decom. Oni u tom periodu počinju da se kreću i mogu da se penju i dosežu do mnogih stvari. Uz to su ovi lekovi uglavnom ukusni i slatki. Zato za ovaj uzrast roditelji treba posebno da povedu računa”, rekao je dr Bredi Berg, direktor pedijatrijskog odeljenja u bolnici u Teksasu.

Preuzeto: Yumama.com 

Be the first to comment

Leave a Reply