Masline bogate belančevinama

Maslina sadrži oko 30% masti (koja se, ceđena, prodaje kao maslinovo ulje), od čega 75% čini mononezasićene masne kiseline, oleinska kiselina, koja utiče na smanjenje nivoa holesterola u krvi. 

Maslina, maslinka, maslica, uljica, uljenika ili oliva (lat. Olea europaea) je vrsta niskog drveta koja potiče iz istočnog Mediterana i pripada istoimenoj familiji.

Plodovi-masline-siroka-slika

Plod masline bogat je belančevinama, hlorofilom, saponinima, voskom, smolom, vitaminima A, D, K i E, masnim kiselinama kao što su: oleinska, stearinska, palmitinska, mnogim mineralima, enzimima i dr. U staro vreme se maslinovo ulje koristilo za ishranu, higijenu i ulepšavanje, osvetljenje, lečenje i u ritualne svrhe. Vitamin E i oleinska kiselina su poznati i dokazani antioksidansi. Danas u svetu postoji više od 50 vrsta maslinovog drveta koje se gaji širom sveta upravo zbog proizvodnje ulja ili tečnog zlata kao se vrlo često naziva.
Od lista masline priprema se čaj koji pomaže kod upala i tegoba funkcionisanja urinarnog trakta.

Maslina u književnosti i istoriji
U Bibliji spominje se više od hiljadu puta. U hrišćanstvu je simbol Božje brige za ljude. Mojsije je oslobađao ratovanja muškarce, koji su gajili masline. Golubica koja se posle potopa vratila na Noevu arku u kljunu je nosila maslinovu grančicu kao simbol pomirenja Boga i ljudi. Sa mnogo maslinovih gančica narod je proslavio Isusov ulazak u Jerusalim. Isus se znojio krvavim znojem na Maslinskoj gori, okružen mnoštvom maslina, a Isusov krst, bio je po predanju od maslinovog i kedrovog drveta.

Zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage. Tako je Herkul imao toljagu od maslinovog drveta, a Odisej je maslinovim kocem osliepio Kiklopa. Maslina je simbol odanosti i vernosti pa je Odisejev i Penelopin bračni krevet bio od panja masline. Homer je maslinovo ulje zvao tekućim zlatom. Hipokrat je maslinovo ulje prepisivao za više od 60 raznih bolesti. Pobednicima na Olimpijskim igrama, na glave su stavljali maslinove vence, a za nagradu su dobivali amfore s maslinovim uljem, koje je bilo tada vrlo skupo.

Maslinovo ulje je jedan od glavnih sastojaka tradicionalnim mešavina za čišćenje jetre i žuči. Narodna medicina preporučuje da se pije kašika maslinovog ulja pomešana sa sokom od limuna, ujutru, našte srca, što može da pomogne da se rastvore već nastali žučni kamenovi, kao i da se očiste zapušeni fini kanali u jetri.

Da bi se od maslinovog ulje dobile sve njegove dobrobiti, najbolje je koristiti organsko, hladno ceđeno maslinovo ulje, jer jedino ono u najvećoj meri čuva sve korisne osobine koje imaju prirodne masnoće sadržane u maslini.
Maslinovo ulje je najbolje ne koristiti za kuvanje i prženje, već ga dodavati u salatu, ili u jelo, nakon što je ono već skuvano (pripremljeno). 

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply