Nutricionisti posvećuju mnogo pažnje upotrebi maslinovog ulja, zato što spada u zdrave masnoće. Ali, i samo 5 maslina dnevno može zaštititi vaše zdravlje, kako je pokazalo novo grčko istraživanje.
Naučna istraživanja su potvrdila da svakodnevna konzumacija ekstra devičanskog maslinovog ulja doprinosi zdravlju. Naime, fenolne komponente ovog biljnog ulja imaju antiinflamatorno, antioksidantno dejstvo, štite srce, krvne sudove i nerve. A šta je sa maslinama? Da li konzumacija maslina ima isto tako povoljan uticaj na zdravlje? Odgovor će vas možda donekle iznenaditi…
Grčki istraživači su obavili dvomesečno istraživanje na 22 zdrave osobe, od 22 do 65 godina, koje trenutno ne uzimaju nikakve lekove. Nakon što su istraživači proučili 30 vrsta grčkih organski proizvedenih maslina, odabrali su posebnu sortu kalamata maslina određenog proizvođača, zato što se ispostavilo da sadrže 5 puta veću konventraciju hidroksitirozola i tirozola od komercijalno proizvođenih maslina. Konzumacija 5 ovakvih maslina dnevno obezbeđuje organizmu 25 mg hidroksitirozola i 10 mg tirozola. Ovo je bitno, zato što nisu sve masline iste, kao što nisu ista ni sva maslinova ulja. Zdravstvene dobrobiti od maslina i ekstra evičanskog maslinovog ulja zavise od vrste i količine fenolnih komponenti koje sadrže.
Rezultat istraživanja je glasio: “Značajno povećanje HDL holesterola u odnosu na procenat ukupnog LDL holesdterola, kao i značajno smanjenje ukupnog HDL holesterola i smanjenje odnosa LDL/HDL holesterola primećeni su u 95% statističkih korelacija”. To su pozitivne promene, koje znače da su opali nivo ukupnog i lošeg holesterola (LDL), a da se procentualno više HDL ili dobrog holesterola nalazi u ukupnom holesterolu u krvi. Iz čega su itraživači zaključili da “svakodnevna konzumacija kalamata maslina koje su proučene može da pozitivno utiče na profil lipida i smanji pojavu kardiovaskularnih bolesti”. I ne zaboravite, radilo se o samo 5 maslina dnevno!
Ovaj rezultat je saopšten na konferenciji Međunarodnog udruženja za oleokantol, u Grčkoj, u junu ove godine.
Međutim, prosečan sadržaj hidroksitirozola i tirozola u grčkim maslinama u širokoj prodaji, koji je analiziran na Univerzitetu Atina, iznosio je 244mg hidroksitirozola i 134mg tirozola po kilogramu, što je znatno manje nego u maslinama koje su korišćene u eksperimentu.
Dakle, ako možete da nabavite organski gajene visokokvalitetne kalamata masline, dovoljno će vam biti i 5 komada dnevno da doprinesete prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Ako koristite druge masline, da biste postigli isti efekat trebaće vam, kako izgleda, oko pet puta više. Samo pazite da ne budu preslane, jer to može umanji njihov pozitivan uticaj na zdravlje.
Preuzeto: Zdravahrana.com