Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Maslinovo ulje dobro za prženje!

Nedavno objavljeno proučavanje utvrdilo je da je maslinovo ulje, koje se inače ne preporučuje za termičku obradu, ipak bolje za prženje i kuvanje nego ulja od suncokreta i drugih semenki!

Istraživači su svoje zaključke zasnovali na nekoliko faktora, uključujući prehrambene vrednosti ulja i sposobnost ulja da zadrži kvalitet i na visokim temepraturama. 

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Američkog hemijskogg društva, Journal of Agricultural and Food Chemistry, istraživači su zapazili da razna ulja imaju različita fizička, hemijska i nutritivna svojstva koja se pogoršavaju na visokim temperaturama i prilikom ponovljene upotrebe. 

Mnoga ulja za prženje i kuvanje se prilikom zagrevanja oštete, tako da zapravo gube svoje hranljive kvalitete, što ih čini nutritivno lošim izborom. Neka ulja, čak, kad se zagreju do određenih temperatura stvaraju nova jedinjenja koja mogu biti potencijalno toksična. Sve je to uzeto u obzir prilikom procene ulja. 
Istraživači su pržili komade krompira u dubokom ulju i na tiganju sa četiri različita rafinisana ulja – maslinovim, kukuruznim, sojinim i suncokretovim, i koristili su to ulje ponovo 10 puta. Utvrdili su da je maslinovo ulje najstabilnije za prženje u dubokom ulju na 160oC i 190oC, dok je suncokretovo ulje bivalo upropašćeno na 180 stepeni.

Zaključak istraživanja je da je čak i za prženje maslinovo ulje bolje nego ulja od semenki, uključujući i suncokretovo, koje je kod nas najviše u upotrebi. 

Maslinovo ulje je jedan od osnova mediteranske ishrane koja se smatra zdravom. Obiluje antikosidansima, vitaminima i mineralima. Ima antiinflamatorna svojstva. Smatra se da doprinosi kardiovaskularnom zdravlju. Najbolje je ekstra devičansko, hladno ceđeno ulje. Obično se preporučuje da se dodaje u salate, ili na kraju kuvanja, kako se ne bi izgubila njegova dobra svojstva, ali ovo istraživanje pokazuje da je maslinovo ulje superiorno u odnosu na suncokretovo i druga čak i kad se izloži visokim temperaturama!

Kratak podsetnik na dobrobiti od maslinovog ulja: 
– Smanjuje upalne procese
– Smanjuje rizik od raka dojke
– Pomaže snižavanju holesterola
– Pomaže snižavanju krvnog pritiska
– Deluje preventivno protiv reumatoidnog artritisa
– Pomaže prevenciji osteoporoze
– Smanjuje faktore rizika odd srčanog i moždanog udara.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: