Da li ste se zapitali šta se dešava sa viškom sala kad smršate? Mnogi misle da ona sagori, tj. pretvori se u energiju ili toplotu, ili se preobrazi u mišiće. Ali, ništa od toga nije tačno – jer je nedavno istraživanje pokazalo da se 80% masti koju eliminišemo iz organizma izdahne preko disajnih organa u obliku ugljen-dioksida!
Pre svega, postoji razlika između gubitka težine i gubitka masti. Gubitak težine ne mora da znači i gubitak masti: to može da bude gubitak vode, gubitak mišićne mase, ili gubitak masti. Dok prethodna dva gubitka mogu da nastanu na razne načine, mast iz organizma počinje da se gubi jedino kada organizam sagoreva više kalorija nego što ih unese.
Mast sama po sebi nije loša: mi ne možemo da živimo bez masnoća u organizmu. One su neophodne za normalan rad mozga i rast mišića. Isto tako, konzumacijom normalnih količina masti ne nastaju masti u organizmu! Naprotiv, ispravno unošenje masti u organizam pomaže da se metabolišu masti koje već postoje u organizmu, kao i da se odvijaju mnogi telesni procesi. Tako da je sa medicinske i nutricionističke tačke gledišta poželjno unošenje zdravih masnoća, kakve se nalaze u orašastim plodovima i semenkama, avokadu, jajima, organskim mlečnim proizvodima.
A mast iz organizma koju izgubimo se izdiše kao ugljen-dioksid! To je pokazalo istraživanje prof. dr Endrju Brauna, sa Univerziteta novog Južnog Velsa i australijskog fizičara Rubena Mirmana. Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu British Medical Journal, otklonilo je pogrešne predstave da se izgubljena masa masti konvertuje u energiju i utvrdilo da se u stvarnosti ona izdahne u obliku ugljen-dioksida (80% mase). A ostalih 20% se izluči putem urina, stolice, znoja i suza.
Preuzeto: Zdravahrana.com