Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Masti

Naša svakodnevna ishrana zahteva i mast, ali u odgovarajućoj količini, jer se višak masti uorganizmu slaže kao rezerva u obliku sala. Od masti telo dobija energiju i neke važne vitamine (vitamin A i vitamin D), one sadrže esencijalne masne kiselina, čuvaju našu kožu, i veoma su potrebne vitaminima koji se tope u njima (vitamin E, vitamin A, vitamin D i vitamin K). U ishrani treba koristiti masti i biljnog i životinjskog porekla. Mast biljnog i životinjskog porekla se razlikuju. Masti se dele i na dobre i loše masti, pa sa njima treba pametno balansirati. Ljudsko telo zahteva 10% ukupnih kalorija koje dolaze iz masti. Preporučuje seda odrasle osobe unose između 20-35% svojih kalorija iz masti.

Masti i ulja sadrže visok nivo kalorija. Po jednom gramu masti imamo 9 kalorija, dok jedan gram ugljenih hidrata broji 4 kalorije. Odrastao čovek za obavljanje uobičajenih aktivnosti treba od 2000 do 2200 kalorija dnevno. Ako od te vrednosti uzmemo 20-35% dobijamo 400 do 700 kalorija, a to je između 45 do 85 grama masti.

Veoma je važno da vodimo računa o vrsti masti koje koristimo. Znamo da postoje zasićene, mononezasićene, polinezasićene i takozvane trans masti. Zasićene i trans masti spadaju uloše, a nezasićene su uglavnom dobre. Pod dobre masti podrazumevamo da one umanjuju rizik od povišenog nivoa holesterola u krvi, nastanka ateroskleroze, tromboze, infarkta i drugih kardiovaskularnih oboljenja, za razliku od loših masti koje imaju negativan uticaj na kardiovaskularni sistem.

Vrste masti i namirnice u kojima se nalaze

Vrsta masti Namirnice Opis
Zasićene masti životinjskog porekla (meso, mleko, mlečni proizvodi, jaja, morski plodovi) loše
Polinezasićene riblje ulje, neke vrste biljnih ulja (sojino, suncokretovo, kukuruzno, susamovo) dobre
   Mononezasićene maslinovo ulje, ulje uljane repice, orašasti podovi, kikiriki, avocado, sve vrste semenki (laneno seme, suncokretovo seme, seme bundeve…) dobre
Trans (prelazne) hidrogenizovane biljne masti nastale od polinezasićenih masti. Karakterističan primer za trans masti je margarin, zatim pečeno masno lisnato testo, pomfrit, krofne i druga hrana pržena u fritezi… loše
(lošije od zasićenih masti)

Piše: Mirjana Đerić

Tagovi:
Pročitajte još: