Lekovita svojstva meda su prilično poznata, a razna savremena istraživanja pokazala su i da cimet ima razna povoljna dejstva. A u kombinaciji, još su efikasniji…
Ajurveda, verovatno najstariji medicinski sistem koji je i danas u upotrebi, odavno koristi i med i cimet zasebno, a i u kombinaciji. U ajurvedi se med, naprimer, često prepisuje zato što pojačava korisno dejstvo lekovitih sastojaka raznih biljaka i pomaže da ona prodru duboko u tkiva i ćelije.
Savremena istraživanja su pokazala da med ima blaga antibiotska svojstva, da pomaže ublažavanju upale grla i upala i iritacija kože. Postoji opsežno, dobro dokumentovano kliničko iskustvo u Rusiji u korišćenju meda i drugih pčelinjih proizvoda u lečenju gastritisa i čira, ali i raznih drugih oboljenja.
Što se cimeta tiče, on sadrži dosta mangana, kalcijuma, gvožđa i biljnih vlakana. Istraživači su utvrdili da konzumacija cimeta pomaže sniženji nivoa šećera u krvi u slučajevima dijabetesa tip 2. Druga istraživanja su otkrila da cimet ima sposobnost da suzbije gljivične infekcije rezistentne na lekove. Kada se doda u hranu, zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, cimet doprinosi da se ona ne pokvari. .
Cimet takođe pomaže sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka. Neka istraživanja su čak ukazala da cimet pomaže da se uspori razmnožavanje ćelija leukemije i limfoma.
Piše: Vanja