Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Medena pita

Medena pita

Sastojci

Za kore:

  • jaje
  • žumance
  • 400 g brašna
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika mleka
  • 70 g margarina
  • kašičica sode bikarbone
  • kašičica cimeta

Za krem:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 250 ml mleka
  • 50 g šećera
  • kesica vanilin šećera
  • 25 g gustina
  • 25 g brašna
  • 200 g maslaca

Dodatno:

  • šećer u prahu

Priprema:

Najpre u posudu ubacite žumance, med, šećer, ulje, mleko, jaje i sve dobro umutite. Zatim naspite blago otopljen margarin i preostale suve sastojke, a to su cimet, soda bikarbona i brašno.

Umesite testo dok ne bude glatko. Važno je da se ne lepi za ruke. Testo ne odlažemo da nadođe, već odmah razvijamo kore.

Podelite testo na jednake delove, trebalo bi da dobijete 3 do 4 kore. Svaku koru razvucite u skladu s veličinom pleha za pečenje. Pecite koru u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 5 minuta. Postupak ponovite za svaku koru.

Ispečene kore složite jednu preko druge s pek papirom i neka se tako ohlade. 

Krem spremamo tako što naspete u šerpu slatku pavlaku, vanilin šećer i šećer, a zatim ugrejete na vatri.

Gustin razmutite u mleku, a potom se dodaje brašno. Vodite računa da se ne stvore grudvice. Dobijenu smesu ukuvajte sa slatkom pavlakom dok se dobro ne zgusne. 

Prekrijte folijom i neka se ohladi.

U ohlađenu smesu ubacite postepeno otopljen margarin i mutite dok ne dobijete penu. 

Sa svake kore uklonite pek papir.

Na koru nanesite oko trećine krema i izravnajte. Zatim ponovite postupak sa preostalim materijalom. Slaganje medene pite završavate s poslednjom korom. 

Ostavite u frižideru da se što bolje stegne i ohladi.

Pospite šećer u prahu preko pite za kraj i pre posluženja.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: