Sastojci:
- 400 g glatkog brašna
- 50 g mlevenih oraha
- 2 kašike začina za medenjake
- 80 g putera
- 120 g šećera
- 160 g meda
- 2 kašičice sode bikarbone
- 2 jaja
- 150 g džema od šljiva
- 250 g crne čokolade
- 1 kašika ulja
Začin za medenjake:
- 3 kašike cimeta
- 3 kašike đumbira u prahu
- 1/2 kašike mlevenog muskatnog oraščića
- 1/2 kašike mlevenih karanfilić
- 1/4 kašike mlevenog bibera u zrnu
- 1 kašika anisa
Priprema:
Ako pravite začin za medenjak, pomešajte sve sastojke i sameljite ih u mlinu za kafu. U šerpi zagrejte puter, šećer i med uz stalno mešanje sve dok se šećer ne rastvori. Sklonite s vatre, dodajte sodu bikarbonu i dobro promešajte. Smesa treba da se zapeni i naraste. Odmah dodajte u činiju sa brašnom i dobro izmešajte varjačom. Ubacite jaja i nastavite da mešate dok ne dobijete meko i glatko testo – ono će u početku biti lepljivo, ali kada se malo ohladi postaće elastično i lako ćete ga oblikovati.
Testo prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvucite na debljinu od 3 mm pa kalupom vadite srca ili neke druge oblike koje volite. Prebacite ih u pleh obložen pek-papirom i stavite u rernu zagrejanu na 165 stepeni na 5 do 7 minuta.
Izvadite pleh, ostavite 2 minuta srca da se prohlade pa prebacite na rešetku. Ponovite proces dok ne utrošite testo.
Prijatno!