Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Mini fokače

Mini fokače

Sastojci:

  • 250 g višenamenskog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 160 ml maslinovog ulja
  • 360 ml vode

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte brašno, so i kvasac. Dodajte polovinu maslinovog ulja i otprilike tri četvrtine vode. Mešajte špatulom ili rukama dok se testo ne formira. Postepeno dodajte preostalu vodu, malo po malo, dok testo ne postane mekano, ali ne lepljivo. Na radnu površinu sipajte preostalo maslinovo ulje. Prebacite testo na nauljenu površinu i mesite ga 5-10 minuta ili dok ne postane glatko i elastično.

Vratite testo u posudu, prekrijte ga vlažnom krpom ili plastičnom folijom i ostavite da naraste na toplom mestu oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.

Nakon sat vremena, otkrijte testo i rastegnite ga preklapanjem četiri do pet puta. Ponovo prekrijte posudu i ostavite testo da odmara još 30 minuta.

Podmažite kalup za mafine maslinovim uljem. Pažljivo podelite testo na delove i stavite svaki komad u pripremljene modle. Nauljenim prstima napravite udubljenja na svakom.

Pokrijte kalup i ostavite testo da naraste još 30 minuta. Dok testo raste, zagrejte rernu na 200°C.

Kada testo naraste, dodajte željene prelive, poput pečenog belog luka, morske soli ili svežeg mlevenog bibera.

Pecite mini fokače na srednjoj rešetki 12-15 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđe na vrhu.

Ostavite da se hlade u kalupu oko 5 minuta, zatim ih pažljivo izvadite i uživajte.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: