Med je jedan od najzdravijih namirnica koja je odličan saveznik u borbi protiv prehlada i virusa.
Negova lekovita svojstva su široko rasprostranjena, a poznat je i kao prirodni lek koji podstiče varenje i metabolizam, dobar je probiotik, jača imuni sistem, ubrzava oporavak organizma, leči kožu od rana i opekotina i sprečava nastanak bora.
Međutim, osim što je zdrav, mnogi preporučuju da med ne valja jesti iz metalne kašike, niti ga sipati u šolju mleka ili čaja metalnom kašikom, uz obrazkoženje da će tako med izgubiti svoja lekovita svojstva.
Objašnjenje zašto med ne bi trebalo vaditi iz tegle metalnom kašikom leži u tome što tada dolazi do hemijske reakcije između metala i meda, pa se mnoga zdrava svojstva iz ove namirnice gube hemijskom reakcijom.
Međutim, mišljenja su podeljena, pa postoje oni koji smatraju da ovo nije istina. Naime, med ima pH vrednost oko 3,9. Metalni escajg je napravljen tako da ne stvara nikakvu hemijski reakciju u kontaktu sa hranom.
Ali, ono što je još važnije je sledeće: mašine za vrcanje meda napravljene su od metala, kante za odlaganje meda takođe su metalne, prilikom analitičke kontrole med se odmerava metalnom kašičicom, a takođe se i uzrokovanje meda vrši metalnom sondom.
Dakle, slobodno jedite med metalnom kašičicom.
Preuzeto: objektiv.rs
Foto: Shutterstock