Mit da je crno vino jedan od faktora dugovečnosti Meditaranaca izgleda je poljuljan rezultatima nedavnog španskog istraživanja.
Nedavno istraživanje Univerziteta u Barseloni poredilo je delovanje rakije, običnog crnog vina i crnog vina bez alkohola na krvni pritisak na grupu osoba izloženih riziku od srčanih oboljenja.
U grupi koja je pila rakiju nije došlo ni do kakvog sniženja krvnog pritiska. U grupi koja je pila obično crno vino, došlo je do neznatnog sniženja pritiska. Ali, u grupi koja je pila bezalkoholno crno vino tokom mesec dana zapaženo je značajno sniženje pritiska.
Zaključak istraživača je da su za sniženje pritiska odgovrni polifenoli iz vina, a ne alkohol. Štaviše, alkohol, sudeći po ovom eksperimentu, poništava delovanje polifenola.
Zaključak? Polifenola koji snižavaju pritisak svakako ima u istoj meri i u grožđu. Šta će nam onda bilo kakvo vino – grožđe, ili prirodni sok od grožđa, biće sasvim dovoljni.
Preuzeto: Zdravahrana.com