Ova malena semenka pravi je rezervoar hranljivih materija – dobrih masnih kiselina, vitamina, minerala i biljnih vlakana. Redovna konzumacija susama može pomoći u prevenciji raznih zdravstvenih problema, evo kojih…
Postoje crni i beli susam. Crni susam ima više gvožđa nego beli. Obično se od crnog susama pravi susamovo ulje, koje se koristi u razne medicinske svrhe.
Beli susam sadrži više kalcijuma od crnog i predstavlja jedan od najboljih biljnih izvora kalcijuma, pa se može koristiti za nadoknađivanje deficita ovog minerala.
Međutim, obe vrste susama su gotovo podjednako bogate hranljivim materijama. Evo šta sadrži 30 grama ovog semena: pre svega, tu je 3,9 grama biljnih vlakana. Zatim, mangana 0,7mg, bakra 0,7mg, kalcijuma 277 mg, gvožđa 4,1 mg, magnezijuma 100mg, triptofana 93mg, cinka 2 mg i Tiamina (vitamin B1) 0,2 mg, vitamina B6 0,2 mg, 179 mg fosfora, i 4,7 g proteina.
Pomaže uklanjanju efekata stresa
Neki hranljivi sastojci susama imaju svojstva da ublažavaju stres, na primer, magnezijum koji opušta mišiće, i vitamin B1 (tiamin) koji ima umirujuća i antidepresivna svojstva.
Pomaže sprečavanju dijabetesa i snižavanju krvnog pritiska
Semenke susama bogate su nutrijentima, uključujući magnezijum, za koji je pokazano da pomaže u prevenciji dijabetesa; susam spada u 10 namirnica najbogatijih ovim mineralom. Usled toga, susam koristi i sniženju krvnog pritiska, jer u tom procesu magnezijum takođe igra bitnu ulogu.
Pomaže protiv anemije
Zbog visokog sadržaja gvožđa, veruje se da susam pomaže u prevenciji i tretmanu anemije. Zato se susam preporučuje osobama koje pate od anemije usled nedostatka gvožđa, i umora koji često prati ovo stanje.
Doprinosi zdravlju kostiju
Susamove semenke su dobar izvor kalcijuma koji je suštinski važan da se spreče neki problemi sa kostima. Merenja su pokazala da šaka susamovog semena ima više kalcijuma nego čaša mleka, a cink koji ove semenke sadrži doprinosi povećanju gustine kostiju. Na taj način, susamovo seme je bolji prehrambeni izvor kalcijuma nego mleko, pogotovo zbog brojnih problema koji se u poslednje vreme povezuju sa preteranom konzumaicjom mleka i mlečnih proizvoda.
Pomaže rad creva
Zbog velike količine biljnih vlakana, susamovo seme pomaže rad creva i zdravlje digestivnog sistema.
Doprinosi zdravlju kože
Susamove semenke su bogate cinkom, koji je suštinski važan da koža bude meka i sjajna. Pogotovo susamovo ulje, korišćeno spolja, dobro deluje na kožu.
Preventivna antikancerogena svojstva
Susamove semenke sadrže više fitosterola od svih drugih orašastih plodova i semenki, a fitosteroli su važna komponenta prevencije od raka, pogotovo hormonski izazvanih (kao što je rak dojke). Da biste postigli preventivni efekat, jednostavno svakog dana dodajte kašičicu susamovog semena u salatu, jutarnji musli ili jogurt…
Pomaže i protiv artritisa
Susam sadrži bakar, koji je važan mineral koji doprinosi ublažavanju bola i otoka koji se mogu javiti usled artritisa.
Još jedan način da obogatite svoju ishranu susamom je da koristite makrobiotički začin, gomasio, koji se obično sastoji od 16 delova susama i jednog dela soli. Odličan je da se njime začine pirinač i jela od povrća, a posebno je koristan za one koji nastoje da smanje količinu soli u ishrani. Postoji takođe i susamova pasta, taan, koja se sastoji samo od mlevenih semenki susama i koja se na razne načine može koristiti u jelima i salatama.
Preuzeto: Zdravahrana.com