Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Moćna voćka: Ubacite je u jedan obrok dnevno i smanjite rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih problema

Doručak

Ako želite da živite duže i smanjite rizik od čestih bolesti, stručnjaci savetuju da u svoju ishranu uvrstite jednu šolju borovnica svakog dana.

Ove male bobice nisu samo ukusne, već imaju i brojne zdravstvene prednosti, koje mogu značajno poboljšati vaše zdravlje.

Doktor Nejl Polvin, stručnjak za dugovečnost i regenerativnu medicinu, koji je u ovom području već više od 20 godina, otkriva da je svakodnevno konzumira kako bi sprečio rak debelog creva i smanjio nivo holesterola.

– Borovnice su jedna od namirnica koje svakodnevno jedem kako bih održao dugovečnost. One su ukusne, niskokalorične i prepune vitamina i antioksidanata koji štite telo od infekcija, poput oklopa – kaže doktor Polvin.

Borovnice sadrže prebiotske supstance koje regulišu bakterije u crevima, smanjuju upalu i mogu pomoći u prevenciji raka debelog creva.

Takođe, bogate su rastvorljivim vlaknima koja pomažu u uklanjanju žuči, kao i masnih kiselina, soli, metala i bilirubina – supstance koja nastaje razgradnjom crvenih krvnih zrnaca. Ovaj proces može smanjiti loš holesterol i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Jedan od najvažnijih faktora koji čini borovnice tako zdravim je njihov visoki sadržaj antioksidanata, naročito antocijana, koji im daju plavu boju.

Ovi antioksidanti pomažu u odbrani zdravih ćelija, sprečavaju dalje oštećenje i učestvuju u procesima popravke DNK.

Borovnice takođe promovišu zdravlje mozga, očiju i srca, a jedna šolja borovnica sadrži 16% dnevnih potreba za vitaminom C.

Za one koji redovno treniraju, borovnice mogu pomoći u smanjenju oštećenja mišića i bolova, jer sadrže i 24% dnevnih potreba za vitaminom K, koji je važan za izgradnju kostiju i zgrušavanje krvi.

Studija koja je obuhvatila više od 16 hiljada ljudi pokazala je da borovnice i jagode mogu pomoći u usporavanju mentalnog starenja za čak dve i po godine.

Istraživanja su takođe pokazala da vlakna, vitamini, minerali i antioksidanti u borovnicama mogu smanjiti upalu i rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Dakle, bez obzira na to kako ih konzumirate – bilo da ih jedete sa jogurtom, u smutiju ili kao užinu – borovnice su pravo blago za vaše zdravlje, piše Express.

Tagovi:
Pročitajte još: