Moderne namirnice u ishrani dece

Gluten-free” pseudožitarice

Danas kada je gluten vrlo često spominjan u negativnom konteksu, među modernim namirnicama koje se sve češće koriste i u našoj kuhinji, najučestalije su „gluten-free“ pseudožitarice Kinoa, Heljda i Amarant. One sadrži savršen odnos devet esencijalnih aminokiselina koje su neophodne u ljudskoj ishrani,  koji je karakterističan  samo za meso, a kod biljaka se retko sreće. Izuzetno su bogate amino kiselinama lizin i izoleucin. To je važno znati , posebno kod onih koji u svojoj ishrani ne konzumiraju meso kao što su vegani i vegetarijanci.Bez obzira na svoj dobar proteinski sadržaj one ne može u celosti da zameni proteine životinjskog porekla,tj. meso.

Heljda, najpoznatija pseudožitarica

Koliko je heljda odomaćena u našoj svakodnevici, govori i činjenica da je pored raži najviše upotrebljavana namirnica kao zamena za pšenicu.  Ne sadrži gluten, pa je zato idealna za sve one koji žele zdraviju varijantu hleba. Rutin koji se nalazi u semenu heljde čuva krvne sudove od nastanka ateroskleroze, a bogatstvo magnezijumom pomaže u sprečavanju grčeva i pomaže u borbi protiv glavobolja. Mnogobrojne studije su pokazale da je efikasna u regulisanju šećera u krvi, te se preporučuje i onima koji boluju od dijabetesa. Može se svrstati u namirnice koje najbolje čiste creva, pa pomaže kod opstipacije, boljeg pražnjenja creva i celokupnog rada metabolizma. Sadrži osam esencijalnih aminokiselina, od kojih je najprisutnija aminokiselina lizin. Sadrži i triptofan, koji utiče na dobro raspoloženje, a isto tako je važan u regulaciji sna. Rutin pomaže u očuvanju mlade i zategnute kože, tako da je heljda idealna namirnica i u službi lepote. Korisna je u borbi protiv kašlja, svraba kao i različitih kožnih stanja. Pripada grupi potencijalnih alergena, pa pri prvoj upotrebi kod vašeg deteta treba biti obazriv. Možete je uključiti u ishranu nakon sedmog meseca.

Kinoa, namirnica koja je vrlo brzo stekla opravdanu slavu

Kinoa je bogata različitim vitaminima i mineralima koje je svrastavaju u pravu malu dozu zdravlja. Bogata je flavonoidima koji spadaju u grupu antioksidansnih fitonutrienata.Sadrži esencijalne minerale kao što su gvožđe,kalijum, kalcijum, mangan, bakar,magnezijum.Vitamine B kompleksa i  Vitamin E. Njen visoki sadržaj vlakana održava probavu na zavidnom nivou, a kombinacija vlakana i proteina nas održava sitim dugo vremena i na taj način utiče povoljno na telesnu masu,pa se preporučuje i na restriktivnim režimima ishrane.

Svi benefiti kinoe

Kinoa se sastoji od 60% klice ,a njen visok odnos između proteina i ugljenih hiddrata obljašnjava njenu mogućnost da reguliše krvni šećer. Upijajuća vlakna koja sadrži, pomažu u kontrolisanju nivoa šećera u krvi i usporavaju razlaganje ugljenih hidrata na glukozu.Fenolna  kiselina i vitamin E smanjuju upalne procese u krvnim sudovima i na taj način smanjuju šanse za nastanak dijabetesa tipa 2. Visoka koncentracija vlakana utiče povoljno i na sniženje lošeg holesterola i povećanje dobrog. Kinoa je bogata kalijumom i na taj način održava odnos Na/ K u balansu , što je važno i pri kontroli krvnog pritiska.

Kinou možete da uvedete u ishranu vaše bebe već od sedmog meseca. Izuzetno je nutritivno bogata i hranljiva a njena meka konstitucija je vrlo praktična za konzumaciju. Pre pripreme kinoe važno je da se ispre, kako bi se neutralisala njena gorčina. Kao i kod uvođenja svake nove namirnice u jelovnik vaše bebe morate je uvoditi postepeno i  posebno pratiti reakciju vašeg deteta pri prvoj konzumaciji svake namirnice.

Amarant, malo kalorija ali puno zdravlja

Amarant ili Štir, po svom poreklu ne spada u žitarice, ali ima sva svojstva kao i one. Spada u najstarije namirnice , potiče iz srednje i južne Amerike, a gaji se i u južnim krajevima Azije. Postoji preko šezdeset vrsta a kod nas je najčešći crveni amarant. Izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, a njegova laka svarljivost ga čini izuzetno atraktivnom namirnicom i za najmlađe. Aminokieline metonim, lizin i cistein, daju joj izrazitu nutritivnu vrednost. Bogat je Kalcijumom, kalijumom i gvožđem pa je odličan izbor i za sve one koji se bore sa malokrvnošću. Sadrži kalijum, bakar, fosfor, mangan koji su izuzetno važni za pravilno funkcionisanje mozga i celog nervnog sistema. Bogatstvo vitaminom A i B6 čina ga pravim saveznikom za lepu i zdravu kožu, kosu i nokte. Vitamin C i antioksidansi ćine ga pravim borcem protiv prehlada i slobodnih radikala. Spada u niskokalorične namirnice u 100g ima oko 350 ckal, pa je izuzetno korisna i za sve one koji iz nekog razloga moraju da povedu računa o kalorijskom unosu. Amarant možete da uvedete u ishranu vaše bebe posle sedmog meseca. Kao i kinou potrebno ga je isprati potom skuvati i kao takvog ga ili dodati supama, čorbama, salatama ili ga ostaviti kao prilog jelima.

Spelta, starija i zdravija rođaka pšenice

Spelta ili Krupnik je žitarica iz porodice kojoj pripada i pšenica. Bez obzira na to što je značajno manje poznatija od svoje rođake pšenice, ona se zapravo može smatrati njenom pretečom jer je nastala pre nje, bez genetskih modifikacija i pesticida. Treba imati u vidu da spelta sadrži gluten, mada je mnogo lakše podnošljivija i bogatija u svom nutritivnom sastavu od svih ostalih glutenskih žitarica. Izuzetno je bogata aminokiselinama, Vitaminima B kompleksa, mineralima, natrijumom, kalijumom, manganom, magnezijumom i gvožđem. U njen sastav ulaze dve izuzetno važne supstance, lignani koji uticu na reproduktivno zdravlje, ublažavaju simptome menopauze i čuvaju kardiovakularni sistem, kao i fitoestrogeni tj. biljni hormoni koji utiču na horonski balans i lipidni status. Ima značajno niži glikemijski indeks u odnosu na pšenicu, pa je mnogo bolja alternativa za sve one koji imaju probleme sa povišenim šećerom ili su na nekom od restrikcijskim režima ishrane. Od sedmog meseca može biti deo jelovnika vaše bebe, ali uz oprez, posebno kod dece koja su pokazala neku vrstu glutenske intolerancije ili sklonosti ka alergijama.

Namirnice koje su nas osvojile svojim sastavom i ukusom

Slatki krompir, čičoka i avokado su sve češće na našim trpezama, iako do pre samo nekoliko decenija bile su poznate samo kao namirnice iz egzotičnih kuhinja.

Batat, idealna zdrava namirnica, slatkastog ukusa za Vaše dete

Batat ili slatki krompir predstavlja korenasto povrće, poreklom iz Srednje i Južne Amerike. Postoji mnogo različitih vrsta, kod nas je najzastupljeniji naranđasti batat. Sve više ulazi u modernu svakodnevnu ishranu upravo zbog svoje izrazite nutritivne vrednosti. Izrazito je bogat Vitaminom A, biotinom, kalijumom, fosforom, vitaminima grupe B, Vitaminom C, betakarotenom, manganom, bakrom, gvožđem i folnom kiselinom. Sadrži puno skroba a malo masti pa tako spada u visokokvalitetne energetske namirnice. Izuzetno povoljno utiče na rad endokrinog sistema, preporučuje se sportistima, dijabetičarima i deci. Utiče na zdravlje celokupnog organizma, na izgled kože i neutrališe slobodne radikale , bori se protiv negativnih posledica stresa i jača imuni sistem. Možete ga uvesti u ishranu na samom početku nemlečne ishrane. Bebe se vrlo brzo naviknu na njegov prijatan i slatkast ukus.

Čičoka, za jači imunitet

Čičoka ili divlji krompir je namirnica poreklom iz Severne Amerike, a danas podjednako zastupljena u celom svetu. Izuzetno je korisna u lečenju dijabetesa i gojaznosti, ima izuzetno jako antimikrobno dejstvo  i povoljno utiče na sve sisteme organa.  Bogata je vitaminima i mineralima, posebno kalijumom, fosforom, kalcijumom,  gvožđem, Vitaminom A, D i  vitaminima B komplesa. Sadrži značajan udeo esencijalnim amino kiselina, a njen najvažniji sastojak je Inulin, koji ima važnu ulogu u varenju, borbi protiv mikroorganizama i pomaže u normalizaciji celokupnog metabolizma. Izuzetno je značajna i posebno važna da se uvrsti u ishranu kod dece koja su na antibiotskoj terapiji, jer reguliše i održava crevnu floru. U malim količinama možete je ubaciti u jelovnik vaše bebe od osmog meseca.

AVOKADO, zelena rajska voćka

Jedna od najzdravijih namirnica današnjice, avokado je izuzetno hranjljiv i bogat raznovrsnim nutritijentima, među kojima su najvažniji Vitamin K, Vitamin C, Kalijum, Vitamini B kompleksa,  magnezijum, mangan, bakar, cink, gvožđe. Sadrži nezasićene masne kiseline, pun je oleinske kiseline, koja je sastojak i maslinovog ulja. Bogat je vlaknima, utiče na zdravlje celokupnog gastrointerstinalnog sistema, održava glikemiju i lipidni status u granicama referentnih vrednosti, sprečava pojavu mnogobrojnih hroničnih bolesti. Čuva vid, olakšava održavanje normalne telesne teženi, može biti deo različitih salata,namaza, „smutija“, ukusan je i vrlo značajan za vaše i zdravlje vašeg deteta. Avokado može biti jedna od prvih namirnica koje ćete uvesti svom detetu, upravo zbog svih njegovih nutritivnim kvaliteta. Prijatnog je ukusa a omogući će vašem detetu sve neophodne vitamine i minerale.

Preuzeto: Mojpedijatar.co.rs

Be the first to comment

Leave a Reply