Životinjica kojoj ne treba puno mesta i čiji troškovi za hranu i održavanje nisu veliki je svakako zamorac, odnosno morsko prase.
To je mali glodar koji u gornjoj i donjoj vilici ima dva zuba sekutića, koji stalno rastu. Telo mu je izduženo valjkastog oblika, dugo oko 25 centimetara.
Oba pola imaju razvijen jedan par mlečnih žlezda u blizini zadnjih nogu.
Većinom su kratkodlaki, ali postoje i vrste sa dlakom dugom do 15 centimetara, koje su posebno atraktivne. Njihovim uzgojem i selekcijom dobijena je cela paleta različitih boja krzna.
Način ishrane morskog praseta je bitan, zato je važno izabrati hranu namenjenu isključivo njima. U ishranu mora biti uključeno i seno koje je važno za probavu.
U prirodi se hrane travom, pa im se u ishranu može dodati i svež maslačak, šargarepa i paradajz. Hranu je najbolje davati dva puta dnevno, a potrebno mu je obezbediti i dovoljno vode.
Kod odabira kaveza vodite računa da on ne sme da bude manjih dimenzija od 30×60 centimetara i izbegavajte da ga stvljate na mesto na kome je promaja. Kavez zamorca treba ispuniti piljevinom, koju bi trebalo menjati minimalno jedanput nedeljno, u zavisnosti od čistoće i mirisa.
Morskom prasetu je potrebno minimum pet dana da se privikne na novu sredinu, ali je realno očekivati da će tek za oko mesec dana moći potpuno sigurno da se oseća u svom novom domu.
Preuzeto: b92.net