Sastojci:
- 650 g oljuštenog krompira
- 1/2 kašičice soli
- 700 ml vode
Nadev:
- 400 g svežih šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 1 praziluk
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 3 kašike maslinovog ulja
Preliv:
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- prstohvat soli
Priprema:
Isecite krompir na kriške debljine 3 milimetra. Posolite hladnu vodu, dodajte kriške krompira i kuvajte par minuta nakon što voda provri.
Šampinjone isecite na listiće. Luk i praziluk sitno isecite.
Na ulju, na umerenoj temperaturi, dinstajte luk dok ne omekša. Dodajte šampinjone i par kašika vode u kojoj se kuvao krompir.
Začinite solju i biberom, pa dinstajte petnaestak minuta. Šampinjonima ostavite malo safta, jer ne bi trebalo da musaka bude suva.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Procedite krompir.
Namažite uljem posudu u kojoj ćete slagati musaku. Na dno posude poređajte sloj krompira. Rasporedite polovinu fila. Poređajte drugi sloj krompira, pa opet fil. Završite slaganje musake trećim slojem krompira. Sve preliti kašikom ulja.
Pecite musaku u zagrejanoj rerni 15 minuta, zatim izvaditi posudu.
Unapred pripremite preliv od jaja i mleka, pa prelijte musaku.
Prijatno!