Na današnji dan 1914. godine završena je Cerska bitka u kojoj je srpska vojska odnela prvu savezničku pobedu

Cerska bitka, takođe znana kao i Jadarska bitka, bila je vojni sukob vođen između Austrougarske i Srbije. Bitka je otpočela 15. avgusta 1914. oko planine Cer i nekoliko sela u njenoj neposrednoj okolini, kao i Šapca. Trajala je svega nekoliko dana, kada su Srbi 24. avgusta opet ušli u Šabac, i čime se bitka zvanično završila.

Komandant Druge srpske armije, general Stepanović je obrazovao Cersku udarnu grupu od Moravske divizije i poziva i Kombinovane divizije sa ciljem napada u dolini Jadra. Stepanović je shvatio važnost planice Cer i samoinicijativno je odlučio da zauzme njene dominantne kote Trojan i Kosanin grad.
Do 23. avgusta, na slobodnoj srpskoj teritoriji nije ostao nijedan austrougarski vojnik. General 2. srpske armije, Stepa Stepanović je dobio čin vojvode, posle njegovog uspešnog komandovanja u bici.

220px-Bitka_na_Ceru_16-20_avgust_1914

Uspeh bitke je privukao svetsku pažnju na Srbiju i doneo joj naklonost u neutralnim i savezničkim zemljama, jer je bitka bila prva saveznička pobeda nad Centralnim silama u Prvom svetskom ratu.

Kao posledica, mnogi stranci su došli u Srbiju krajem 1914. nudeći finansijsku, političku, humanitarnu i vojnu pomoć.
Obe strane su pretrpele teške gubitke.

Izvor: sr.wikipedia.org

Be the first to comment

Leave a Reply