Na današnji dan rođen Dejvid Dukovni, poznati američki glumac iz serije Dosije Iks

Dejvid Vilijam Dukovni (engl. David William Duchovny; Njujork, 7. avgust 1960.) je američki glumac najpoznatiji po ulozi FBI-agenta Foksa Maldera u TV-seriji Dosije iks.

Otac mu je pisac Amram Dukovni, Jevrejin iz Bruklina, a majka Margaret, nastavnica i po rođenju Škotkinja. Dukovni je završio prestižnu mušku školu na Menhetnu, gimnaziju i univerzitet u Prinstonu. Takođe je magistrirao englesku književnost na Jejl univerzitetu. Oženio se sa glumicom Teom Lioni 6. maja, 1997. Par ima ćerku Madlen Vest rođenu 24. aprila 1999., i sina Kida Milera, rođenog 15. juna 2002. godine. Porodica Dukovni živi u Malibuu, Kalifornija.

9ec29e74-f48d-4db4-8ad3-812b2556fd7f

Pre Dosijea Iks, Dukovni je imao sporednu ulogu u seriji Tvin Piks. Pojavio se i nekoliko puta u kultnoj TV-satiri Šou Larija Sandersa, glumeći sam sebe, pojavljujući se i u poslednjoj epizodi serije, parodirajući jednu od manje poznatih scena sa Šeron Stoun iz Niskih strasti.

Pevačica Bri Šarp snimila je 1999. godine pesmu “David Duchovny”. Pesma, sa stihom: „Dejvide Dukovni, zašto me ne voliš?” u isto vreme i veliča i ismejava Dukovnog. Pesma je postala hit.

Dukovni je vegeterijanac.

Izvor: sr.wikipedia.org

Be the first to comment

Leave a Reply