Na današnji dan rođen Gavrilo Princip, učesnik Sarajevskog atentata na austrijskog prestolonaslednika Franza Ferdinanda

Gavrilo Princip (Obljaj, kod Bosanskog Grahova, 25. jul 1894 — Terezin, 28. april 1918) bio je član Mlade Bosne, jugoslovenske organizacije koja se zalagala za okončanje austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini. Izvršio je atentat na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914.

Princip je bio jugoslovenski nacionalista povezan sa pokretom Mlada Bosna, koja se pretežno sastojala od Srba, ali i od Bošnjaka i Hrvata. Tokom suđenja govorio je da se zalaže za ujedinjenje svih Južnih Slovena i oslobođenje od Austrougarske.

Po prvobitnom planu atentata, izvršilaca je bilo šest. Od tih šest, četiri nije uradilo ništa prilikom prvog prolaska carske kolone u Sarajevu. Tada je Nedeljko Čabrinović bacio bombu na automobil u kome se nalazio Ferdinand. Bomba je eksplodirala iza automobila i lakše je ranila dva pratioca. Prilikom povratka kolone Gavrilo Princip je uspešno izvršio atentat na prestolonaslednika, ali je pogodio i njegovu suprugu. Na suđenju je ustanovljeno da atentatori nisu imali nameru da ubiju Sofiju Hotek.

U vreme kad se dogodio atentat, Gavrilo Princip je bio maloletan i nije mogao biti osuđen na smrtnu kaznu, Zato je osuđen na dvadeset godina zatvora, gde je bio izložen mučenjima. Grob Gavrila Principa se danas nalazi u kapeli vidovdanskih heroja u Sarajevu. Smeštene su kosti svih učesnika atentata, 29. oktobra 1939. godine na sarajevskom pravoslavnom groblju Koševo, u kripti grobljanske kapele.

Izvor: sr.wikipedia.org

Be the first to comment

Leave a Reply