Search
Close this search box.

Na današnji dan: Rođen je Klarens Birdsaj

Klarens Birdsaj

Na današnji dan 1886. godine rođen je Klarens Birdsaj, američki pronalazač kom možemo da zahvalimo na pronalasku dubokog zamrzavanja kao načina za čuvanje namirnica.

Klarens Frenk Birdsaj II rođen je 9. 12. 1886. u Njujorku, kao šesto od devetoro dece Klarens Frenk Birdsaj I i njegove supruge Ejde Džejn Andervud. Svoju karijeru je započeo kao taksidermista, a izvesno vreme radio je u Arizoni i Novom Meksiku kao “asistent naturalista”, što je podrazumevalo lov na kojote.

U narednim godinama, radio je slične poslove u Labradoru, gde se zainteresovao za čuvanje hrane zamrzavanjem, naročito brzim metodama. Od Inuita je stekao znanja o pecanju pod vrlo tankim ledom i primetio da se riba brzo zamrzava na temperaturi od -40 stepeni, kao i to da je ona, kada se odmrzne ukusna koliko i sveža riba. Takođe, primetio je i da je zamrznula morska riba koja se može kupiti u NJujorku lošijeg ukusa od one koja se konzumira na poluostvru Labrador, te je tragao za načinom da primeni ovo znanje.

Već 1922. godine započeo je niz eksperimenata čiji je cilj bio uspešno zamrzavanje ribe, a ubrzo je osnovao sopstvenu kompaniju Birdseye Seafoods Inc. Kompanija je ubrzo bankrotirala zbog nedovoljnog interesovanja kupaca za njegove proizvode, ali je Birsaj nedugo kasnije razvio novi način zamrzavanja. Naime, pakovao je ribu u kartone, a onda je zamrzavao pritiskom između dveju zamrznute površine. Nakon toga, Birdsaj je osnovao kompaniju General Seafood Corporation, čiji su principi proizvode počivali na ovom metodu.

Tokom 1925. godine, Birdsaj se seli u Masačusets, gde je započeo proizvodnju dvopojasnog frižidera koji je kasnije patentirao i koji predstavlja osnovu za moderne uređaje za zamrzavanje hrane.

Klarens Frenk Birdsaj II je ostatak svog života ostao posvećen ovoj ideji i vredno radio na unapređivanju sistema.

Preminuo je 7. oktobra 1956. u njujorškom hotelu “Gramerski Park”. Kremiran je, a njegov pepeo rasut je po talasima Atlantskog okeana.

Tagovi:
Pročitajte još: