Na današnji dan rođen jugoslovenski i srpski glumac Dragan Nikolić

Dragoslav Nikolić – Dragan, Gaga je rođen u Beogradu, 20. avgust 1943.godine, on je bio jugoslovenski i srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Njegovo kršteno ime je Dragoslav međutim tokom celog života bio je poznat kao Dragan zbog simpatičnog nesporazuma.

Nikolić je rođen u porodici Dušana, koji je poreklom iz Berana i majke Jelene, poreklom iz Jagodine. Nikolićevi preci su se u prošlosti prezivali Živkovići, ali je njegov deda Radonja promenio porodično prezime po pradedi Nikoli.

Glumicu Milenu Dravić upoznao je 1969. godine na snimanju filma “Horoskop”. Venčali su se tajno, 1972. godine u pauzi tokom snimanja filma “Kako su se volele dve budale”. Brak su sklopili u Gradskoj upravi Vračar, a kuma sa venčanja bila im je glumica Jelisaveta Seka Sablić, koju je Nikolić poznavao sa Akademije za pozorište, film, radio i televiziju.

Zajedno su glumili u velikom broju filmova, kao i u mnogim televizijskim serijama. Nikada nisu imali dece.

c3-k9kqTURBXy9mMGY4YzUzNWQwNmY0MTU1YzhlMWI3N2IzZjRlNjcxZS5qcGVnkpUDACLNBB3NAlCTBc0HgM0EOIGhMAE

Neke od bitnijih uloga koje su obeležile njegovu karijeru: Otpisani – Prle, Nacionalna klasa – Flojd, Balkan ekspres – Popaj, Banović Strahinja – Vlah-Alija, Pljačka Trećeg rajha – Glavonja, Montevideo, vidimo se! – Žil Rime.

Dobitnik je preko 10 značajnih filmskih nagrada.

Izvor: sr.wikipedia.org

Be the first to comment

Leave a Reply