Na današnji dan rođena Angela Dorotea Merkel, nemačka političarka i državnica

Angela Dorotea Merkel (nem. Angela Dorothea Merkel), rođena kao Angela Dorotea Kazner (nem. Angela Dorothea Kasner; Hamburg, 17. jul 1954), nemačka je političarka. Članica je Hrišćansko-demokratske unije, od koje je nominovana na mesto kancelara SR Nemačke na izborima za Bundestag 2005. godine. Nakon višesedmičnog pregovaranja po završetku izbora, Angela Merkel 22. novembra 2005. postaje prva kancelarka u istoriji Nemačke. Na čelu je tzv. „velike koalicije“ CDU/CSU i SPD. Uspešno posredujući u pregovorima oko budžeta EU, Merkelova je stekla zavidnu reputaciju na međunarodnoj sceni. Koalicija koju je vodila Angela Merkel je pobedila i na izborima 2009. godine i na izborima 2013. godine.

Biografija
Rodila se kao Angela Dorotea Kazner u Hamburgu. Ćerka je luteranskog sveštenika Horsta Kaznera i učiteljice Herlind Kazner; njen otac je poljskog porekla i do 1930. se prezivao Kazmjerčak (polj. Kazmierczak). U jesen 1954. godine porodica se preselila u NDR u Kuitzov pored Perlberga gde je njen otac radio kao sveštenik. Od 1957. godine je rasla sa bratom i sestrom Markusom i Irenom u Templinu pored Ukermarka. Od 1961. godine je studirala na Višoj politehničkoj školi i početkom sedamdesetih je stupila u omladinsku organizaciju FDJ (nem. Freie Deutsche Jugend).

Posle mature sa odličnim uspehom i natprosečnim talentom u matematici i jezicima studirala je od 1973. godine na univerzitetu u Lajpcigu.

Odbacivala je saradnju sa Štazi koja joj je bila ponuđena. zahvaljujući pomirljivom stavu svog oca prema režimu, posle diplome 1978. godine i u njenim aktima je Štazi je bio obeležen njen kritički stav prema NDR i komunizmu u saglasnosti sa aktivnošću poljskog opozicionog pokreta Solidarnost.

Doktorat je, iz fizičke hemije, radila kod prof. Luce Zilackoga na radu o brzinskim konstantama kod jednostavnih ugljovodonika. Govori tečno engleski i ruski jezik. Po izboru za kancelarku nastavila je da živi u svom stanu u srcu Berlina, nedaleko od Ostrva muzeja. Za razliku od svog prethodnika Gerharda Šredera, Merkelova izbegava česte kontakte sa štampom.

„Endži“ je popularni nadimak za Merkelovu među njenim simpatizerima.

Izvor: sr.wikipedia.org

Be the first to comment

Leave a Reply