Na današnji dan rođena poznata srpska glumica Neda Arnerić

Neda Arnerić (Knjaževac, 15. jul 1953) srpska je filmska, televizijska i pozorišna glumica, diplomirana istoričarka umetnosti i bivša političarka.

Njen prvi film, San iz 1966, napravio je od Nede prvu dečju filmsku zvezdu Jugoslavije, dok joj je godinama kasnije uloga mlade u kultnom “Ko to tamo peva” obezbedila status seks simbola. U karijeri dugoj pola veka, Arnerićeva je ostvarila upamćene uloge u filmovima Višnja na Tašmajdanu, Užička republika, Sutjeska, Valter brani Sarajevo, Varljivo leto ’68 i drugima. Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka, glumica je i devedesetih doživela veliku slavu – zahvaljujući blokbasteru Tri karte za Holivud i televizijskoj seriji Policajac sa Petlovog brda.

Neda Arenerić je često na listi proslavljenih filmskih zvezda Jugoslavije koje nikada nisu nagrađene najprestižnijim filmskim nagradama — Dobričinim prstenom i Velikom Žankom. Glumica je ipak dobitnica dve Arene na Filmskom festivalu u Puli — zlatne za film Haloa — praznik kurvi i srebrne za ulogu u drami Ispravi se, Delfina.

ad2k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWWpJN01EQV8vMmNhYzQwNjg3NzA2Nzk1NTUxZjA5M2I4NGI2M2NkNjIuanBlZ5GTAs0CQgCBAAE

Biografija
Već od rane mladosti pokazivala je interes za scensku umetnost. Učila je balet u Dečjoj baletskoj grupi Danice Šetine (1961—1964) i bila član Dečje dramske grupe Radio Beograda (1963—1966). Kao trinaestogodišnja devojčica (1966), snimila je svoj prvi film „San“, scenariste i reditelja Puriše Đorđevića i postala prva dečja filmska zvezda u bivšoj Jugoslaviji. Završila je Devetu gimnaziju u Beogradu, a već 1968. godine je upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu klasi prof. Milenka Maričića.

U periodu od 1969. do 1974. godine živela je i radila u inostranstvu i u Jugoslaviji, kada je snimila čak 15 filmova. Od 1974. godine živi u Beogradu, a radi u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama. Za ulogu Delfine, u filmu „Ispravi se, Delfina“, reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je „Srebrnu arenu“ na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada „Carica Teodora“ na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. 1980. godine, diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju „Atrijum“ u Beogradu. Dobitnica je „Zlatne arenu“ na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu „Haloa – Praznik kurvi“, reditelja Lordana Zafranovića.

Član Demokratske stranke postala je 1996. godine. Od 1998. godine predaje Javni nastup u Centru modernih veština u Beogradu. Bila je narodna poslanica u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije (2000—2004). 2005. godine postala je umetnička direktorka „Niš Art“ fondacije u Nišu.

Za svoja ostvarenja na filmu, 2009. godine, dobila je „Plaketu Jugoslovenske kinoteke“. 2010. godine dodeljena joj je Nagrada „Pavle Vuisić“, koja se dodeljuje glumcu za životno delo. Ovako je odlučio žiri koji čine prethodni dobitnici ovog prestižnog glumačkog priznanja, u sastavu: Mira Stupica, Mira Banjac i Bogdan Diklić.

U dosadašnjoj karijeri snimila je preko 110 filmova i odigrala preko 40 uloga u pozorištu.

Izvor: sr.wikipedia.org

Be the first to comment

Leave a Reply