Prilično je lako nakupiti veliku količinu otpada u kuhinji, a to smeće onda vrlo lako može postati neprijatan prizor i izvor groznog mirisa.
Ali situacija, barem prema rečima stručnjaka, može postati još gora ako kante držite zatvorene u kuhinjskom ormariću.
Stručnjaci su objasnili svoje razloge zbog kojih je kuhinjske kante bolje držati van ormarića, na otvorenom.
Možda i vas uvere da je vreme za promenu ako ste kante smestili u kuhinjski element.
Držanje kante u ormariću rešava problem njenog neuglednog izgleda u prostoru.
Međutim, stručnjaci kažu da je to jedina pozitivna stvar i da takvo skladištenje stvara više problema nego što ih rešava.
Neki od njih su sledeći:
Situacije u kojima se nešto prospe oko kante su neizbežne. Kada je ona u ormariću, čišćenje postaje veća gnjavaža.
Dok kuvate, seckate, pripremate hranu… češće morate otvarati vrata ormarića, a često to činite dok su vam ruke prljave, što znači da nered postaje još veći.
Lakše je zaboraviti na smeće kada je ono u ormariću pa se povećavaju šanse da ga ne iznosite redovno.
Tu su i, još važnije, nedostaci koji se tiču zdravlja.
U ormariću je lošija cirkulacija vazduha, što može dovesti do nakupljanja vlage. U kombinaciji sa organskim otpadom stvara se i savršeno okruženje za rast plesni. Plesan se zatim, prema rečima stručnjaka, može početi širiti na obližnje područje i napasti druge ormariće, zidove i podove.
tpad zatvoren u ormariću lakše postaje i leglo bakterija i klica.
Osim što to nije dobro za zdravlje, neprijatan miris može prodreti u kuhinju.
Iako se svi ti problemi mogu sprečiti redovnim pražnjenjem i čišćenjem kanti za smeće, savet je stručnjaka da ih ipak držite izvan ormarića.
Bez obzira na veličinu ili vrstu prostora, nikako ne preporučuju držanje kanti u ormarićima, nego izvan njih, na otvorenom prostoru s odgovarajućom ventilacijom.