Najpre smo imali toplu zimu koja je ubrzala proces vegetacije, a potom je usledio vrtoglavi pad temperature kojoj smo svedočili u nedelju, a koja je na razne načine negativno uticala na razvoj voćnih plodova, koji se, u zavisnosti od vrste, trenutno nalaze u procesu cvetanja, upozoravaju stručnjaci.
Pre tačno godinu dana, sneg je obeleo voćnjake širom zemlje, a mraz koji je takođe bio prisutan ostavio je značajne posledice po voće koje je zbog nedavnih toplih dana polako počelo da buji.
Ove godine je slična situacija, a stručnjaci za voćarstvo procenjuju da bi temperaturne oscilacije mogle negativno da utiču na proces oprašivanja voćki.
Pre naglog pada temperature koji je zabeležen u nedelju, RHMZ je upozoravao da je moguće prisustvo mraza koji može da ošteti procvetale vrste voća.
Stručnjak za voćarstvo Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku kaže za Euronews Srbija da za sada nisu identifikovane značajne štete, kao što je to bio slučaj prošle godine kada su pojedina proizvodna područja u potpunosti uništena.
Hladnoća loše uticala na oprašivače
On objašnjava da se voće trenutno nalazi u fenofazi, te da su kajsije, breskve i trešnje već procvetale i da se nalaze u fazi zametnutih plodova.
“Na sreću to što se desilo tokom prethodnih dana nije negativno uticalo na voće, kada je reč o negativnim efektima niskih temperatura”, objašnjava Leposavić.