Pravio se od davnina, a najraniji dokazi o njegovom postojanju pronađeni su u Kini, a stari su oko 4.000 godina. Ovaj mlečni proizvod se danas proširio u sve kulture sveta, a nutricionisti svakodnevno govore o njegovom blagotvornom dejstvu.
I ne nije jogurt, koji je takođe odlična namirnica, već kefir. Nedavna studija otkriva koliko dobrobiti ova namirnica ima za ljudsko zdravlje.
Ukoliko ste zabrinuti zbog toga što je mlečni proizvod, a mleko ima laktozu, treba da znate da proces fermentacije menja laktozu koja može da izaziva bolne tegobe, pa ga obično dobro podnose i ljudi koji su intolerantni na nju.
Kefir ima nešto ređu konzistenciju i lakše ga je piti, ali ima kiseliji ukus od običnog jogurta.
Prema istraživanju objavljenom u stručnom časopisu „FarmaNutricija“, ako se kefir pije svakodnevno, može da obori visok pritisak i šećer u krvi u roku od 12 nedelja.
I to nije jedina dobra vest. Istraživači tvrde da postoje ohrabrujući znaci koji se tiču pada holesterola, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih tegoba.
Uz to je odličan izvor proteina, bogat je kalcijumom, vitaminom B i K, kao i magnezijumom.
Uz moćnu snagu probiotika, što ga čini pogodnim i za dijetu, ovaj napitak podstiče imunitet i dobar je za jačanje kostiju.
A da li ćete ga konzumirati samog ili mu nešto dodati, ostavljamo vama na volju.