Crna čokolada može da spreči smrtonosne bolesti i bude od od velike pomoći mozgu, saopštili su stručnjaci. Kako prenosi “San”, ova čokolada sadrži flavanol, koji sprečava upalu i može da umanji zapaljenje tkiva.
Čokolade koje sadrže 70 odsto kakaa podstiču mozak i kardiovaskularni sistem povećavajući protok krvi, smanjujući upale, pokazalo je najnovije istraživanje.
Tamna čokolada utiče preventivno na kancerogene promene u ćelijama, bolest srca, dijabetes, demenciju i depresiju. Ona takođe povećava protok krvi, pomaže rad mozga, utiču na pamćenje, stres i raspoloženje.
Profesor Li Berk sa Univerziteta Loma Linda u Kaliforniji davao je ljudima 48 grama crne čokolade. On je čokoladu bogatom kakaom nazvao “superhranom” i poručio “što je koncentracija ovog sastojka veća, to je uticaj pozitivniji”.
Druga studija italijanskih naučnika je otkrila da tamna čokolada povećava protok krvi u ključne delove mozga – poboljšavajući sećanje i pažnju.