Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Najčešće greške pri doručku

Doručak je, mnogi kažu, najvažniji obrok. Zato mu treba posvetiti pažnju i izbeći četiri najčešće greške koje mnogi ljudi čine. Evo koje.

Preskačete doručak. Neki misle da će tako pojesti manje kalorija tokom dana, ali se može desiti upravo suprotno. Centri u mozgu koji su povezani sa „nagradom“ kod ljudi koji ne jedu ništa pre podne se aktiviraju kad im se prikažu slike visokokalorične hrane – to su precizno izmerili istraživači Imperijalnog koledža iz Londona. Praktično to znači sledeće: ako ne doručkujete, neodoljivo će vas privlačiti posebno slatkiši, a najverovatnije je da ćete propuštene kalorije nadoknaditi tokom dana i to pomoću džank hrane, što je lošije nego da ste kvalitetno doručkovali. Dakle, doručkujte uredno i bez griže savesti. Ako ujutru jurite na posao, ponesite sa sobom makar voćku ili neku kvalitetnu energetsku štanglu (npr. od žitarica, jezgrastog i suvog voća i meda).

Jedete previše slatku hranu ujutru. Kafa i krofna/mafin/kolač je u mnogim zemljama tipična jutarnja opcija, ali krofna i mafin koju pojedete ujutru najverovatnije imaju više šećera nego što vam treba za ceo dan. Na primer, tipičan američki mafin sadrži 44 g šećera. Ako još zasladite kafu, biće i više. Američko udruženje za srce preporučuje da ne treba konzumirati više od 24 grama dodatog šećera dnevno (dodati šećer je onaj koji ne unesemo u uravnoteženim obrocima – hleb, voće povrće i sl. koje jedemo svakodnevno već sadrže dovoljno šećera). To ne znači da treba da popijete samo gorku kafu pa krenete na posao. Uz kafu možete da pojedete činiju ovsene kaše ili muslija u koji ste izlomili kocku-dve crne čokolade (70% i više kakaoa). Posao će obaviti i banana, ili suve smokve ili urme koje dodate u jutarnji musli.

Ne hranite se celovito. Mali procenat ljudi pojede preporučenu količinu voće i povrća dnevno, a prema američkoj Organizaciji za poboljšanje zdravlja, preporučljivo je dnevno pojesti 2 šolje voća i 3 šolje povrća. Dakle, čak i ako za doručak pojedete komad crnog hleba sa puterom i jaje, što je vrlo hranljivo i zdravo, verovatno je da ćete „zaobići“ voće i kasnije tokom dana. Najbolje je da pojedete jednu voćku (bananu, jabuku, krušku, pomorandžu) već za doručak, i to na prazan stomak, pa onda doručkujete.

Doručak vam je previše oskudan. Jutarnja žurba je glavni razlog što ljudi ne jedu dovoljno ujutru. Ipak, doručak je najvažniji obrok. Izraelski istraživači su utvrdili da gojazne osobe koje pojedu više kalorija za doručak, a manje kasnije za večeru, lakše mršave, odnosno lakše održavaju željenu telesnu težinu, iako je ukupan broj kalorije koje su tokom dana pojele iste. Dakle, bolje je da doručak bude obilan i raznovrstan nego da to bude večera.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: