Jagode su omiljena prolećna poslastica mnogim mamama i tatama, ali i mališanima koji jedva čekaju da osete ukus slatkih bobica. Iako zdrave i slasne, važno je da jagode postepeno uvodite u ishranu deteta zbopg alergijskih rekacija. Nekada se smatralo da jagode ne treba deci davati pre prvog rođendana, ali najnovije smernice SZO ukazuju na to da se osim mleka i meda, sve namirnice koje mogu izazvati alergiju uvode i ranije u ishranu bebe. Naravno, potrebno je da jagode na početku dajete detetu umereno i postepeno, u manjim količinama, najbolje u jutarnjim časovima. Takođe, preporučuje se da se jagode tokom prvog davanja termički obrade.
Za mališane koji su već okusili slast jagoda, posebno za one starije od godinu dana, donosimo 3 sjajna recepta koja će sigurno obradovati njihova nepca i radoznalo čulo ukusa. Potpuno su prirodni, bez limuntusa, konzervansa i belog šećera. Evo kako da od jagoda napravite domaći sok i dve kremaste kašice:
Domaći sok od jagoda
Sastojci:
300g jagoda
1 kašika meda (za decu stariju od godinu dana)
1 kašika sveže ceđenog soka od limuna ili limete
Priprema:
Očistite i dobro operite jagode, iscedite sok od limuna ili limete. Stavite u blender i dodajte med, miksajte dok ne dobijete jedinstvenu smesu i poslužite.
Kašica od jagoda i banane
Sastojci:
½ banane (iseckana)
3-4 sveže, zrele jagode (oprane i kuvane)
1 kašica grčkog jogurta
Priprema:
Pomešajte sve sastojke u blenderu i miksajte dok se smesa ne sjedini. Prebacite kašu u posudu za hranjenje i nahranite bebu slatkom i osvežavajućom kašicom.
Kašica od jagoda i jabuka
Sastojci:
1 šolja jagoda (iseckane)
1 jabuka (oljuštena, očišćena od semenki i iseckana na kockice)
Priprema:
Stavite voće u šerpu i kuvajte na jakoj vatri dva minuta. Posle dva minuta, smanjite vatru i kuvajte voće u soku još pet minuta. Isključite vatru i ostavite šerpu sa strane dok se smesa ne oһladi. Sipajte skuvano voće u blender i miksajte dok ne dobijete jedinstvenu smesu. Uverite se da nema grudvica.