Medeno srce
Sastojci:
Za biskvit
- 1 šolja oštrog brašna (+ brašno da premažete tepsiju)
- 1 šolja kisele vode
- 1/2 šolje šećera
- 5 kašika ulja (+ ulje da premažete tepsiju)
- 3 kašičice kakaa
- 1 kašičica sode
- 1 kašika džema
- malo cimeta
- malo muškatnog oraščića
- prstohvat soli
I još:
- 100 g čokolade za kuvanje (posne)
- 3 kašike ulja
- 4-5 kašike džema
Priprema:
Odmah uključite renu da se greje na 200 C.
U veću činiju sipajte kiselu vodu, prstohvat soli, šećer, kašiku džema, ulje. Promešajte. Dodajte prosejano brašno sa sodom, kakaom, cimetom, muškatnim oraščićem. Sve sastojke dobro promešajte.
Tepsiju premažite uljem i pospite brašnom. Izlijte umućenu smesu.
Kada se rerna zagreje smanjite na 180 C i ubacite kolač da se peče. Pecite oko 20-25 minuta.
Čačkalicom proverite da li je pečen. Biskvit će biti nizak (tako i treba).
Ostavite da se ohladi.
Ohlađenu koru presecite na pola. Na jednu polovinu premažite džem, otprilike 4-5 kašika. Preko stavite drugu koru. Kolač možete sad da isečete na kockice ili šnite, ili da prelijete čokoladom, pa kad se čokolada stegne da ga isečete.
Priprema glazure:
U vatrostalnu činiju izlomite čokoladu i sipajte 3 kašike ulja. Šerpicu sa vodom stavite na ringlu, pa kad provri, smanjite temperaturu i stavite čokoladu da se istopi. Istopljenu čokoladu prelijte preko kolača.
PRIJATNO!