Najodaniji pas na svetu – Akita Inu

Akita je vrsta psa, jako cenjena u Japanu i predstavlja jedan od nacionalnih simbola Japana. Zbog svoje cenjenosti, u prošlosti su samo japanski plemići mogli da je poseduju. Vrsta je nastala u provinciji Akita na ostrvu Honšu. Akite su dugo korišćene za lov i za borbe pasa, a danas se isključivo koriste kao kućni ljubimci.

Akita je veoma cenjena i u Evropi i SAD, gde je razvijena podvrsta, koja je nešto teža od klasične (oko 50 kg). Postoje dve vrste akite: japasnka i američka akita. Razlika je u boji dlake, japanske akite ima svega u par nijansi (bele, bež, zlatne, žute), dok američke imaju i crne, crvene.

Akita je krupan, izuzetno jak, brz i okretan pas. Muška akita može da teži od 45-60 kg,visina 66-72 cm, a ženka 33-46 kg, isina 60-65 cm. Životni vek pasa od 10-15 godina. Veran je svom gospodaru i uradiće sve kako bi ga zadivio. Ovo je tih pas koji retko laje. Izuzetno je čist, čak će poput mačke će očistiti lice nakon jela i ukoliko je zdrav ne poseduje jak miris. Inteligentan je i hrabar, naklonjen porodici. Sa decom su veoma pažljivi i umiljati. Verni psi za malu i veliku decu. 

                      Američka akita                                                                       Japanska akita

Akita-On-White-01                            255-544x500

Sa druge strane, akita se i dalje smatra opasnim psom koji može napasti čoveka. Najčešće je nepoverljiv prema strancima prema kojima može biti agresivan, pa je neophodna socijalizacija. Takođe, mužjaci akite često su ćudljivi i nestalan i neprijateljski nastrojeni u susretu sa drugim mužjacima bilo koje rase. Ženke su uglavnom mirnije prirode, plemenitije i lakše ih je kontrolisati. Akite dužeg krzna smatraju se pitomijim.

Pravi dokaz o odanosti ove vrste psa je film “Hachi: A dog’s tale”. 

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply