Čokolada je jedna od omiljenih poslalstica, iako je bije loš glas. Teško se bilo ko od nas može zauvek odreći ove poslastice čiji je glavni sastojak kakao. Naučnici smatraju da se ne treba odricati čokolade, ali da ne treba preterivati. Čokolada može da posluži kao lek od nekih ozbiljnih bolesti.
Osim kakao mase u čokoladi je prisutan i kakao puter, šećer, aroma vanile i emulgator lecithin. Istraživanja su pokazala da 100 grama čokolade sadrži oko 3 mg gvožđa, 100 mg kalcijuma, 12 mg natrijuma, 280 mg fosfora, 300 mg magnezijuma i oko 400 mg kalijuma, a tu su još i ugljeni hidrati, masti, celuloza, belančevine i kofein. Od vitamin čokolada sadrži vitamin B1, B2, B5, B6 i vitamin E.
Crna čokolada podiže nivo dobrog holesterola i smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, ako se unosi po 16 grama ove vrste čokolade. Crna čokolada utiče i na hormone sreće, odnosno popravlja raspoloženje i ublažava depresiju. Čokolada je od davnina poznata kao dobar afrodizijak. Kockica crne čokolade sadrži flavonoida koliko i jedna časa crnog vina.
Kao i sa svim poslasticama, ne treba preterivati ni sa čokoladom jer može doći do gojaznosti, nesanice i razdražljivosti.
Glavni sastojak čokolade, kakao, je često upotrebljivan u severnoj Americi kao lek. Indijska plemena su ga čak koristila kao novac, odnosno zrna kakaa su upotrebljavali kao novac.
U plemenima Maja i Inka se upotrebljavao kao lek za srčana oboljenja.
Kakao sadrži visok nivo magnezijuma, a magnezijum povoljno deluje na mozak, mišiće, jača kosti, utiče i na organe za disanje. Sadrži i antioksidante uz čiju pomoć se organizam bori protiv slobodnih radikala, starenja i raka.
Poslednja istraživanja su pokazala da kakao sadrži skoro 300 različitih hemijskih sastojaka i ujedno spade u grupu najhranjivijih biljaka.
Piše: Mirjana Đerić