Jedan od najnovijih svetskih trendova u krugovima alternativne medicine poznat je zapravo stolećima.
Reč je o matičnom mleču koju su u drevnoj Kini nazivali ‘hranom za careve’.
U Indiji su ga jeli samo vladari i najbogatiji, a verovalo se da pomlađuje organizam i daje energiju. Jedna od najpoznatijih dama koja je redovno uzimala matični mleč bila je princeza Dajana, kojoj je hrana koju proizvode pčele pomogla kod jutarnjih mučnina tokom trudnoće.
Doktori kažu da postoji nekoliko razloga zašto bi ova dragocena stvar trebala da se nalazi u kuhinji svake žene starije od 40 godina.
Smatra se vrlo dobrim izvorom vitamina, minerala, aminokiselina i proteina.
“Posebno je dobar kao izvor vitamina B-kompleksa”, izjavila je doktorka Ana Čakon, dermatolog s Floride.
“Pomaže da hranljive supstance dođu do svih delova tela što je brže moguće”.
Spomenula je istraživanje u kojem je ispitana i vaginalna upotreba matičnog mleča kao pomoć kod atrofije.