Nadamo se da ne treba posebno da vam pričamo o tome koliko je šećer nezdrav.
I da bi trebalo da ga izbegavate.
Međutim, on se često nalazi i tamo gde ga ne očekujemo.
Osim što su gazirani i negazirani sokovi, očigledno, prepuni šećera, on se nalazi čak i u mesnim prerađevinama, ali i u testu.
Čak ni preskakanje dezerta nije garant da niste uneli već previše šećera u organizam.
Dobre vesti
Postoje i veštački zaslađivači koji nemaju kalorije, ali prema istraživanjima i oni mogu da budu uzročnici gojaznosti. Međutim, za one kojima je šećer neophodan i koji ne žele da se odreknu slatkog u svojim obrocima postoji i dobra vest. Ove namirnice su slatke i zdrave, a u potpunosti mogu da zamene šećer.
Kokosov šećer – Šećer kokosove palme nalazi se u cvetu kokosa. Ovaj šećer je prepun kalijuma, magnezijuma, cinka i drugih minerala, kao i vitamina B1 i C. Veoma povoljno utiče na stepen šećera u krvi i podiže nivo energije u telu, a zbog toga što je blagog ukusa karamele, lako može da postane omiljena poslastica.
Javorov sirup – Prema istraživanjima, sadrži više od 54 različita hranljiva jedinjenja, zahvaljujući kojim se može sprečiti dijabetes, kancer ili upala. Postoji više načina na koji javorov sirup možete da ubacite u svoju ishranu, na primer kao preliv za salate, ili dodatak palačinkama.
Zdrava biljka
Stevija – Latinoamerička biljka čiji listovi žbuna se koriste kao prirodni zaslađivač koji sadrži vitamine, minerale i antioksidante, a uopšte nema kalorije. Zbog toga je stevija jako korisna i zdrava biljka. Obzirom na to da stevija može da se nađ u tečnom stanju ili u prahu, pogodna je za zaslađivanje piće ili hrane.
Preuzeto: objektiv.rs