Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Namirnice koje hlade

Kako temperature rastu, tako je poželjno prilagođavati jelovnik i uključiti u njega više namirnica koje imaju hladeći efekat.

Rashladiti se može na razne načine – kupanjem, hladnom vodom, klima uređajem… Ipak, nije loše znati da i hrana može da greje ili hladi. Zato je leti poželjno konzumirati više namirnica koje sadrže veliki procenat vode i minerala (neophodno je da ih nadoknadimo zato što se znojimo) i u celini uzevši, pomažu organizmu da se ohladi. Evo nekih od njih.

Bobičavo voće. Jagode, maline, kupine, borovnice – svo ovo bobičavo voće ima deluje bazno, i prema kineskoj medicini, doprinosi hlađenju tela. Idealna hrana za leto. 
Krastavac. Ovo je svakako jedna od najzdravijih namirnica. Sadrži gotovo 95% vode, što ga čini idealnim da ostanete hidrirani i da se ohladite tokom letnjih dana. 
Nana. Listovi sveže nane hlade organizam. Idealno je da dodate nekoliko listova nane u prohlađenu vodu koju pijete. 
Morač (komorač). Smatra se da seme morača hladi, tako da možete da napravite čaj od semenki komorača, ohladite ga i pijete leti. Ako imate problema sa varenjem (loše varenje, gasovi, nadimanje) žvaćite semenke morača nakon obroka. 
Rotkvice. U istočnjačkoj medicini, rotkvice se preporučuju za regulaciju varenja, i smatra se da smanjuju nagomilanu telesnu toplotu. 
Crni luk. Crni luk je inače zdrav, a jedno od njegovih povoljnih dejstava je i da doprinosi zaštiti od toplotnog udara. Dodajite ga redovno u salatu tokom toplih letnjih dana.
Morske alge. Alge su i inače zdrave, ali ih je posebno preporučljivo konzumirati leti, posebno kad je vreme veoma toplo. Kombu, vakame, arame, spirulina i sl – ne samo da su bogate hlorofilom, vitaminima, gvožđem, kalcijumom i drugim mineralima, nego poseduju i hladeća svojstva. 
Lubenica. Klasična letnja namirnica! Lubenica sadrži više od 90% vode, a obiluje vitaminima C i A, kalijumom i magnezijumom. Možete je jesti samu, a možete dodavati u smutije, pa čak i salate.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: