fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Namirnice koje jačaju imunitet

Iako se još leto nije završilo, već po jutrima osećamo da nam se jesen bliži. Jutra i noći su sveži, deca su krenula u školu, a drva se polako pripremaju za zimu. Ali što se tiče našeg imuniteta, tj. jačanja našeg zdravlja, moramo obratiti posebnu pažnju, kako za našu decu tako i za nas same. Namirnice koje možemo ubaciti u našu ishranu, ili jednostavno konzumirati kao neki vid obroka su: bundeve, cimet, beli luk, đumbir, jabuke, ljute papričice i limun.

Bundeva- Odlično se uklapa u deserte, ali od nje mogu da se prave i slane čorbe i variva. Puna je hranljivih materija koja jačaju odbranu organizma od bakterija i virusa – vitamina C, folata, cinka, antioksidanasa, beta karotina, pa čak i zdravih omega 3 masnih kiselina. 

Cimet- Slaže se sa gotovo svakim čajem, a možete ga dodati i u kafu. Cimet je začin koji greje, pa kako vreme bude postajalo hladnije, prijaće vam sve više. Ima antivirusna i antibakterijska svojstva, a u tradicionalnoj medicini se koristi za ublažavanje stomačnih tegoba, stomačnog gripa, mučnine i upornih prehlada.

Beli luk- Sadrži alicin, supstancu koja se može smatrati prirodnim antibiotikom, pošto deluje na bakterije, gljivice i viruse i nesumnjivo jača imunitet.

Đumbir- Đumbir je efikasniji u ublažavanju mučnine od lekova – tako je pokazalo nekoliko naučnih istraživanja. Malo đumbira u prahu dodatog u čaj može da pomogne protiv stomačnog gripa. Takođe, đumbir ubrzava cirkulaciju, greje telo i podstiče znojenje, pa čaj sa đumbirom i limunom spada u najčešće korišćena prirodna sredstva protiv prehlade.

Jabuke- Jabuke sadrže niz sastojaka koje imaju antiinflamatorni i antialergijski efekat. Kora jabuke je bogata kvercetinom, supstancom koja pomaže funkcionisanje disajnih puteva i čisti ih od sluzi. 

Ljute papričice- Ljuto je i inače preovlađujući jesenji ukus po tradicionalnoj kineskoj medicini i makrobiotici, tako da konzumacija ljutih namirnica u jesen povoljno deluje na organizam u celini. Kapsaicin koji papričice sadrže rastvara sluz i pomaže otvaranju disajnih puteva, zagreva organizam i podstiče znojenje, tako da je odlična prevencija od razvoja prehlada.

Limun- Limun je bogat antioksidantima i vitaminom C, koji je odličan za podizanje imuniteta i pomagaže organizmu da se odrbrani od infekcija. Vitamin C se bori protiv inflamacija i često se koristi u  borbi protiv astme i drugih respiratornih bolesti. Limun takođe sadrži saponine, koji se bore protiv mikroba i odlični su protiv gripa i kijavice. Takođe, vitamin C pomaže u apsorbciji gvožđa. Takođe limun ubrzava zarastanje rana, podiže energiju, pomaže u varenju, kao i to da čisti i hidrira kožu.

Piše: Vanja

 

Tagovi:
Pročitajte još: