Bez obzira da li ste patili od zimske depresije ili ste u kolotečini iz koje jednostavno ne možete da izađete, hrana koju stavite u kolica u prodavnici i na tanjir može vam pomoći.
Iako nijedna hrana nije lek za sve i svakako bi trebalo da se obratite lekaru ako mislite da pokazujete simptome depresije, postoji nekoliko namirnica za koje su naučnici dokazali da čine ljude srećnijim.
Neke od ovih namirnica, poput brazilskih orašačića, sadrže jedinjenja koja stimulišu proizvodnju određenih hormona za dobro raspoloženje, dok druga hrana, poput kafe, zapravo može blokirati jedinjenja koja mogu da vam navedu da se osećate loše.
Tamna čokolada
Čokolada zaista može da vam pomogne da podignete raspoloženje. Istraživanje je pokazalo da je konzumacija crne čokolade povezana sa nižim izgledima klinički relevantnih simptoma depresije, pri čemu ljudi koji konzumiraju najveću količinu crne čokolade imaju 57 posto manje šanse za simptome depresije od onih koji prijavljuju da ne konzumiraju crnu čokoladu. Ovo bi moglo biti povezano sa hemikalijama u tamnoj čokoladi zvanim polifenoli kakaoa, koji su moćni antioksidansi i mogu poboljšati profil upale. Međutim, kada kupujete čokoladu koja podiže raspoloženje, sadržaj kakaa je ključan. Idealno je nabaviti najtamniju čokoladu koju možete pronaći, jer će imati najmanje šećera i najviše kakao mase (višak šećera i naknadni usponi i padovi mogu dovesti do promena raspoloženja). Treba da se za 85 posto ili više.
Fermentisana hrana
Osim što podržava dobro zdravlje creva, fermentisana hrana, kao što su kiseli kupus, jogurt i kimči, takođe može pozitivno uticati na vaše raspoloženje. Ove namirnice sadrže probiotike koji, prema brojnim studijama, mogu povećati nivo serotonina. Ovo je posebno važno jer je serotonin, koji se ponekad naziva i „hormon sreće“, odgovoran za podizanje raspoloženja. Pozitivan efekat fermentisane hrane na raspoloženje može biti povezan sa bliskom vezom između funkcije creva i zdravlja mozga, sa fascinantnim dvosmernim odnosom koji postoji između njih dvoje. Jedna studija je otkrila da ljudi sa najvećim unosom probiotičke hrane imaju značajno niže šanse za ozbiljnost depresije i kliničku depresiju koju su sami prijavili.
Brazilski orah
Brazilski orasi su jedan od najjačih izvora selena, koji ima nekoliko funkcionalnih uloga u telu, uključujući formiranje ključnih imunih i antioksidativnih proteina zvanih selenoproteini, kao i u zdravoj proizvodnji tiroidnih hormona. Prema studiji iz 2021. godine, visok unos selena je bio povezan sa nižom prevalencijom depresije, čak i nakon prilagođavanja za nekoliko varijabli. Zdrava funkcija štitne žlezde je usko povezana sa raspoloženjem, jer i hipertireoza i hipotireoza mogu imati značajne efekte na raspoloženje. Optimalna antioksidativna i imunološka funkcija su fundamentalne za status raspoloženja ublažavanjem oksidativnog stresa (na koji je mozak veoma osetljiv) i hronične upale, od kojih oba mogu imati negativne efekte na mozak.
Kelj i spanać
Da li ste spremni da se probudite iz zimskog sna? Jedite zelenilo! Tamno lisnato povrće (mislimo na kelj, spanać i blitvu) je bogato vitaminima B. Ovi vitamini igraju ulogu u proizvodnji hemikalija u mozgu koje utiču na raspoloženje i druge funkcije mozga.
Pasulj i sočivo
Pasulj, mahunarke i drugi složeni ugljeni hidrati koje telo polako apsorbuje mogu smanjiti žudnju za manje zdravim ugljenim hidratima što često može dovesti do nestalnih skokova šećera u krvi, što može izazvati neraspoloženje i razdražljivost. Ovi složeni ugljeni hidrati takođe obezbeđuju vlakna koja poboljšavaju mikrobiom i otporni skrob, koji pomažu u održavanju stabilnog šećera u krvi i ograničavaju verovatnoću promena raspoloženja. Treba vam još jedan razlog za zalihe pasulja i sočiva? Obe namirnice su takođe dobar izvor triptofana, koji telo koristi za proizvodnju serotonina.